08 mei 2019

Ik geef het stokje door aan... Erwin Elkink

Tijdens de eerste ronde door de gemeente hebben we vooral actieve 50 plussers gesproken. Allemaal mensen die zich inzetten als vrijwilliger in hun kern of in de gemeente Lochem. In ieder verhaal zat wel een onderwerp waar we als politiek iets mee kunnen.

Omdat het een prettige manier is om zo met inwoners in contact te komen, gaan we hiermee door. Deze ronde zijn de jongeren aan de beurt. Wat spreekt hen aan of wat valt op? We zijn benieuwd wat zij te vertellen hebben. Mark Berenpas uit Lochem gaf het stokje door aan Erwin Elkink uit Almen. We spreken elkaar bij Erwin thuis.

Wie is Erwin Elkink?
Erwin Elkink is 31 jaar en geboren in het buitengebied van Harfsen. Hij woont intussen ruim 2 jaar in Almen. Erwin is getrouwd met Annelien Lenderink en sinds juli 2018 vader van Thijs.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Erwin werkt als mechanical engineer bij IMS in Almelo. IMS staat voor Integrated Mechanization Solutions. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en levert geautomatiseerde productielijnen aan internationale marktleiders in kleine sensoren, actuatoren en optica voor automotive,smart devices en de medische industrie. Zo ontwikkelde het bedrijf een productielijn voor het assembleren van luidsprekers voor in smartphones. Als mechanical engineer is Erwin bezig om producten, processen en systemen te bedenken, ontwerpen, analyseren en te verbeteren.

Wat valt op?
Erwin woont met plezier in Almen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij en Annelien in zijn ouderlijk huis zouden blijven wonen. “Met mijn ouders hadden we bedacht om de woning te verdelen. We dachten dat dit geen probleem zou zijn, vooral omdat veel gemeenten mantelzorg zien als een oplossing voor ouderen om langer thuis te kunnen blijven wonen.” De gemeente Lochem ging wel mee in hun plan, maar wilde er geen 2 eigen huisnummers aan toekennen. Maar dit was een vereiste van de bank. “Mocht het om wat voor reden dan ook moeilijk worden met de hypotheek, dan wil de bank aanspraak kunnen maken op het hele perceel en bebouwing en niet op een gedeelte ervan.”, aldus Erwin. Het gevolg hiervan was dat het stel op zoek moest naar een andere plek om te wonen. De keuze voor Almen was snel gemaakt. Annelien komt uit Almen en heeft haar sport, vrienden en familie in Almen. Een deel van de vriendenclub van Erwin had intussen Harfsen verlaten. “De gemeente Lochem heeft 10 jaar geleden te weinig oog gehad voor de jongeren uit kernen Harfsen en Almen en daarom zijn veel jongeren naar Laren of elders vertrokken.”, aldus Erwin.

Wat kan er beter?
Erwin en Annelien hopen dat hun zoontje straks naar de basisschool in Almen kan gaan en dat er voldoende vriendjes of vriendinnetjes zijn. “We hebben geluk gehad dat we dit huis konden kopen, maar er is in Almen te weinig aanbod voor jonge gezinnen. Dan is het de vraag of de basisschool op termijn open kan blijven. Voorlopig lijkt het daar wel op, want er komen veel kinderen uit andere kernen naar de Julianaschool. Maar blijft dat zo? We moeten oppassen dat Almen geen plaats wordt waaraan alleen ouderen komen wonen, dit gaat dan ten koste van allerlei voorzieningen”, vertelt Erwin. Annelien vult aan: “We zijn in Almen gewend dat er zoveel georganiseerd werd door en voor jongeren. Jongens- en meisjesclub, Tussenclub, Soos. Je merkt dat het steeds moeilijker wordt om dit voort te zetten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat jongeren in een bestuur of organisatie gaan zitten." "De jeugd heeft misschien andere interesses maar vooral zijn er minder jongeren dan 15 jaar geleden. De groep die de schouders eronder zet, wordt steeds kleiner. Dat is een ontwikkeling waar je mee te maken hebt, wat erg jammer is. Het zou goed zijn als Almen, en andere kleine kernen, weer interessant zijn voor jongeren om te gaan wonen.”, vindt Erwin.

En verder?
Erwin en Annelien hebben beiden altijd buitenaf gewoond, maar het wonen midden een dorp bevalt hen goed. Alles is dichtbij. Erwin “We hebben het zwembad, winkel en school op loopafstand. Om te wandelen ben je zo bij de Berkel of het Waliën. Het is hier overal mooi en rustig en daar houden we van.” En straks is het voor hun zoontje makkelijker om bij een vriendje te spelen. Als je ver buiten het dorp woont, ga je minder snel nog even ergens spelen.

Op de vraag of er zaken zijn die er beter kunnen, weet Erwin zo één twee drie niet iets. Wel geeft het stel aan dat ze blij zijn dat de milieustraat niet bij hen voor de deur komt. Deze was schuin tegenover hun huis. “Het kwam geregeld voor dat er na twaalf uur ’s nachts iemand de lege flessen in de container gooide. Toen waren het nog metalen containers zonder demping. Daar word je niet blij van als je net in slaap bent.”

Erwin voetbalt sinds hij in Almen woont bij Almen 3. Altijd gezellig. Erwin: “Het is een mooie club waar iedereen welkom is. Zelfs als je van de aartsrivaal komt, heb ik gemerkt. Een leuk potje voetbal met de juiste nuchtere mentaliteit en vervolgens een gezellig biertje op het terras. Dat is een mooie zaterdagmiddag."

Aan wie draag je het stokje over?
Erwin geeft het stokje door aan Wessel Ruiterkamp uit Harfsen. Begin mei ga ik met hem in gesprek.

Tot slot
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat bewijst dit verhaal maar weer. Fijn dat jonge mensen er toch voor kiezen om in een kleinere kern te gaan wonen. Voor ons een uitdaging om de kernen aantrekkelijk te blijven houden voor de jeugd. Leefbare kernen voor jong en oud, ook dat is een vorm van duurzaamheid. Dank je wel Erwin en Annelien.

Fractie CDA Lochem

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.