Even voorstellen: Merel Balduk
Merel Balduk doet wat ze belooft en komt na wat ze zegt
‘Daar wordt de burger het meest gelukkig van’
LOIL - Ze is met haar 22 jaar de jongste op de kandidatenlijst van het CDA Montferland. Als fractievolger deed Merel Balduk de afgelopen vier jaar echter al de nodige politieke ervaring op. “Ik ben overal bij geweest”, zegt de Loilse. “Alleen niet bij de besluitvorming. Die ligt bij de raadsleden.”
Daarin hoopt ze zich de komende vier jaar ook te mengen. Als nummer vijf op de kieslijst van het CDA toont Balduk haar ambities. “Ik wil de mensen in Montferland graag helpen en een luisterend oor bieden. De inwoners moeten het vertrouwen in de politiek weer terugkrijgen. Door te doen wat je belooft en na te komen wat je zegt. Dan worden de inwoners al een heel stuk gelukkiger.”
Dat is ook de enige belofte die Balduk de kiezers voor de verkiezingen doet. Eerlijk en oprecht. De jonge Loilse gelooft niet in beloftes, waarvan je niet zeker weet dat je ze na kunt komen. “Ik weet dat het een populaire campagnestrategie is, maar ik ga de inwoners geen loze beloftes doen met zaken die ik zeg te gaan realiseren, omdat ik weet dat je die in de politiek nooit met alleen jouw eigen partij waar kunt maken. Je moet mensen en partijen kunnen verbinden, samenwerken. In je eentje kom je er niet. Ik sta dan ook niet voor het één of voor het ander, maar wil graag het grotere plaatje zien. Vertrouwen bouwen en verbinden.”
Woningbouw
Balduk heeft echter wel een aantal speerpunten, waarvoor ze zich sterk wil maken. Het belangrijkste is woningbouw. “Er is hoge woningnood. In heel Montferland moeten de komende jaren woningen worden gebouwd. Een mix tussen starters-, senioren- en zorgwoningen is daarbij belangrijk, er mag geen fragmentering plaatsvinden. Ik wil ook niet alleen naar de korte termijn kijken. Een huis bouw je voor minimaal vijftig, zestig jaar. Niet alleen voor de generaties van nu, maar ook voor die van de toekomst.”
Maar het gaat Balduk niet alleen om het bouwen van huizen. Mensen moeten zich hier volgens haar ook thuis voelen. “We willen niet alles volbouwen om te wonen, zonder ruimte over te houden om te leven. Bij een prettige leefomgeving horen bovendien een actief verenigingsleven, voldoende voorzieningen dichtbij, een goede bereikbaarheid en natuur om van te kunnen genieten. Daar wil ik me voor inzetten.”
Ambities
De politieke ambities van Merel Balduk sluiten goed aan bij haar toekomstige carrière. Die liggen in het openbaar bestuur. Ze behaalde haar bachelor Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit en verwacht in juni haar master te halen in Publiek Management en Leiderschap aan de Universiteit Leiden in Den Haag. Ook neemt Balduk deel aan een studieprogramma op het gebied van burgerbetrokkenheid van het Amerikaanse instituut voor jonge leiders uit Europa.
Balduk: “Ik heb gekozen mij te specialiseren in maatschappelijk relevante bestuurlijke kwesties. Hierin gaat het er om organisaties meer uit zichzelf te laten halen op allerlei vlakken, met het oog op de maatschappij. Hoe kunnen mensen gelukkiger worden in hun eigen leefomgeving? Dat kunnen we grotendeels echt zelf. Waar dat niet kan, staan we als overheid klaar om te ondersteunen. Zo hoort het in de huidige lokale politiek ook te zijn.”
Benaderbaar
Naast haar studie en politieke werkzaamheden heeft Balduk ook nog tijd om zich voor haar eigen dorp Loil in te zetten. Zo is ze één van de makers van de Loilse Dorpsradio Podcast. “Daarmee hebben we in coronatijd heel veel mensen kunnen bereiken en verbinden.” Verder is ze actief voor carnavalsgroep De Boezemvrienden en op de achtergrond betrokken bij diverse lokale initiatieven. “Ik zit niet in besturen, dat gaat gewoon niet samen met mijn politieke betrokkenheid. Maar ik ben wel heel benaderbaar. Mensen kunnen altijd bij me terecht.”