12 juni 2024

Een huisje op wielen…

Echteld is een hechte groep inwoners. Er zijn veel activiteiten die de vele verenigingen in het dorp organiseren. Een mooi voorbeeld is de jaarlijkse playbackavond van de Oranjevereniging. Dit  jaar was die op 3 mei. Heel wat lokale talenten betraden het podium met liedjes als Barbie Girl tot Huisje op wielen. Een mooie bonte avond. Zo zou het in alle dorpen van onze gemeente moeten zijn.

In Echteld zijn ze verheugd dat in het kader van een leefbaarheidsproject de Dorpsraad is geïntroduceerd; de inwoners gaan vol goede moed meepraten over ontwikkelingen in het dorp.

In het verleden werd er veel gedaan zónder de inwoners (intensief) te betrekken. Ik noem nog maar even op: het Amsterdam-Rijnkanaal dat Echteld kleiner maakte. Een drukke brug vlakbij het dorp die nu de nodige overlast geeft.

Er was behoefte aan industriegebied dus kwam Medel. Windmolens en zonnevelden waren ook al vroeg te zien in Echteld. Kortom: u zult begrijpen dat het fijn is dat nu de inwoners écht kunnen meepraten over de ontwikkelingen in en rondom hun  dorp. Met z’n oude kasteel en een oude kerk. Dit alles tussen de fruitboomgaarden die het Betuwse landschap en vooral Echteld zo mooi maken.

We weten in Echteld niet of het komt door het liedje Huisje op wielen tijdens de playback-avond, maar feit is dat de gemeente nu een onderzoek is gestart naar de vestiging van zes huisjes op wielen in het dorp. Hiermee zou het kleinste dorp van onze gemeente wederom de uitdaging grotendeels oplossen die de hele gemeente heeft. Maar na ruim 30 jaar geen nieuwbouw willen ze in Echteld wel wat meer dan huisjes op wielen.

Vanaf de zeepkist zou ik toch echt willen oproepen tot een open dialoog tussen de inwoners en de gemeente!

Martin Hommersom,
Raadslid CDA Neder-Betuwe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.