Mats Dijkstra

Fractievolger - Duurzaam en betrokken

Wie is Mats?

Ik ben 23 jaar, woonachtig in Gootstal. Ik ben een (werk)student, fractievolger en opleidingscommissielid.

Mijn gezin bestaat uit mij en mijn vriendin (23 jaar), we wonen samen in een kamer van 14m2 maar zijn desondanks gelukkig. We zijn hard op zoek naar een wat groter verblijf in Nijmegen, maar we zijn volgens mij niet de enige

Mijn interesses:

Belastingen. Dat is ooit begonnen op een beroepenavond op de middelbare school, en het heeft me nooit meer losgelaten. Ik vind het interessante materie, en een plek waar recht en economie samenkomen. Ik vind het altijd leuk om dingen uit te leggen over ons belastingsysteem.

Duurzaamheid. Dat is een ontzettend belangrijk onderwerp dat gelukkig nu meer aandacht krijgt bij mijn partij. Ik zet me binnen het CDJA hard in om dat ook bij onze jongeren meer op de agenda te krijgen.

Technologie. Mijn generatie had nog net geen mobiele telefoon op de basisschool, maar zag daarna de wereld snel veranderen. Ik probeer op de hoogte te blijven van de nieuwe technologische ontwikkelingen en de kansen en risico’s die hieruit voortkomen. Het is een leuk onderwerp, maar het ligt natuurlijk niet iedereen. Voor de groep die de digitale wereld niet gewend is moet ook aandacht blijven.

Waarom het CDA?

Omdat ik geloof in de kernwaarden van het CDA. Het wilde bij een partij horen die handelt vanuit kernwaarden. En als je kernwaarden goed zijn dan kan je daarop ook bouwen. Zo bedrijf ik ook politiek. Daarmee heb je een weegschaal waarop je direct kan afwegen of je ergens voor of tegen bent. Dat maakt moeilijke onderwerpen toegankelijker en je beslissing voor iedereen begrijpelijk.

Wat zijn je persoonlijke drijfveren?

Ik probeer mij altijd maximaal in te zetten. Tijdens mijn studie was altijd betrokken met alle dingen rondom de vakken heen, zoals opleidingscommissies, academieraden en de open dagen van mijn opleiding. Toen ik iets met politiek wilde gaan doen meldde ik me bij CDA Nijmegen. Tegelijkertijd ben ik ook actief geworden bij het CDJA om daar bij diverse werkgroepen mijn steentje bij te dragen. Buiten de fractie houd ik me bezig met de werkgroep duurzaamheid en digitalisering. Ik vind het ontzettend leuk om me extra in te zetten, en zo vul ik mijn tijd dan ook goed.

Wat maakt Nijmegen jouw stad?

Het is de stad waar ik ben opgegroeid. Ik heb acht jaar lang genoten van het basisonderwijs op de Driemaster in Bottendaal. Ik heb daar vele zomeravonden met vrienden in de speeltuintjes doorgebracht, heitjes voor karweitjes gelopen en in de zandbak gespeeld. Ondertussen ben ik die speeltuintjes en zandbak ontgroeid, maar vind ik het nog steeds een ontzettend fijne stad om in te wonen. We zijn een stad met dorpsgevoel.

Wat wil je bereiken?

Ik wil ervaring opdoen in de politiek en staan voor een eerlijke gemeente. Dat betekent voor mij dat er meer ruimte voor bewoners komt om in te spreken, ook voordat beslissingen worden genomen. Verder wil ik mij blijven inzetten op duurzaamheid in de gemeente. Dat betekent ook dat er werk aan de winkel is in onze controle op en aanpak van luchtverontreiniging. Ook daar wil ik aan bijdragen. 

Verder wil ik meer mensen motiveren om zich in enige mate bezig te houden met de gemeentelijke politiek. Terwijl de gemeentes ons dagelijkse leven meer raken, is de lokale politiek een onderbelicht onderwerp in de media. Meer interesse zou goed zijn voor alle betrokkenen: voor ons om van te leren, en voor inwoners om zich te laten horen.

Mijn 3 speerpunten:
 

Inwoners laten spreken – Vooral vooraf

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om kennis en meningen op te halen bij de buurtbewoners. Op dit moment gaat dat nog vaak niet goed, en gebeurt het niet of te laat. Daarom moet de gemeente voordat zij beslissingen neemt mensen spreken en dit meenemen bij beslissingen.

Duurzaamheid – Steunen en samenwerken

Duurzaamheid is een groot begrip. Ik wil dat de gemeente het voor bewoners mogelijk maakt om hier stappen in te zetten. Dit door hiervoor geld beschikbaar te maken voor zonnepanelen, isolatie en groendaken. Zo kunnen inwoners energie besparen en worden ze hier door de gemeente mee geholpen. 

Jonge mantelzorgers – aandacht en hulp

Jongeren zitten in een moeilijke tijd. Hierbij zijn er ook nog jongeren die voor hun ouders of familie moeten zorgen, omdat zij dit zelf niet kunnen. Juist in deze tijd mag het niet zo zijn dat uitkeringen gekort worden omdat er een verzorgend kind nog thuis woont. Ik wil aandacht voor deze jongeren en dat de gemeente rekening met hen houdt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.