31 maart 2020

Column in HaH door Koos Meijer

Toen en nu

101 jaar geleden brak de beruchte pandemie Spaanse griep uit. Nu beleven wij een pandemie, veroorzaakt door het corona-virus. Elke pandemie heeft zijn slachtoffers. Bij de Spaanse griep lopen de schattingen uiteen tussen de 20 en 100 miljoen mensen. De Corona-pandemie zal die onvoorstelbare aantallen absoluut niet halen. 100 jaar tijdsverschil laat zich vertalen in een vergaande toename van de medische wetenschap en vooral mogelijkheden, een zegen voor de mensheid. En nu, binnen de huidige confrontatie met het Coronavirus en alle daarbij opgelegde beperkingen om de uitbraak niet te laten exploderen moeten u, jij en ik onze weg in de Nunspeetse samenleving zoeken.

Verantwoordelijkheid

De term gedeelde verantwoordelijkheid is één van de CDA-uitgangspunten, maar zelden heeft zo’n term zoveel inhoud gekregen als in deze tijd. Het openbaar bestuur heeft een zware taak, beginnend op het Haagse niveau. Daarna komt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan bod, een organisatie die op heel veel zaken sturend optreedt. En dan ons eigen college en de gemeenteraad. Ook die hebben hun taken. De burgemeester met als kerntaken communicatie en handhaven. En de raad heeft haar eigen taken en verantwoordelijkheden. Crisis of niet, raadsbesluiten kunnen alleen door de raad worden genomen en dat moet dan ook nog eens in een fysieke vergadering gebeuren, zie daar de uitdaging! En dan de inwoners van Nunspeet zelf, ook die hebben hun verantwoordelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld het afstand houden en de aanwijzingen van het winkelpersoneel gewoon opvolgen.

Is het beeld hoe de gemeente Nunspeet als bestuur, maar zeker de inwoners, reageren op de coronacrisis goed? Voor het CDA zeker wel en iedereen kan dat met eigen ogen dagelijks zien en merken. En voor hoe lang nog? Weken, maanden? Dat is afwachten, en al die tijd moeten wij met ons allen blijven werken aan een coronavrije leefomgeving, onze gedeelde verantwoordelijkheid!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.