De Nunspeetse moeflonpopulatie verdient een eerlijke kans
CDA Nunspeet zet zich opnieuw in voor de moeflon, het wilde schaap dat in de gemeente Nunspeet voorkomt. De populatie van dit zeldzame dier komt in de verdrukking door beperking van hun leefgebied in combinatie met het risico van afschot als ze buiten dat gebied komen. CDA Nunspeet pleit daarom voor een uitbreiding van hun leefgebied en een faunabeheer dat gebaseerd is op actuele feiten.
Net als in Afrika heeft ook de Veluwe haar ‘Big Five’. Tot deze groep van grote dieren worden het edelhert, het damhert, het ree, het wilde zwijn en de moeflon gerekend. Al deze dieren kunnen binnen de gemeentegrens van Nunspeet gespot worden, een unieke positie van de gemeente Nunspeet. Deze hoge wildzichtbaarheid is ook een enorme recreatieve trekker. ‘Visit de Veluwe en spot de Big Five in Nunspeet’ is geen lege reclamespot, maar werkelijkheid! Met de eerste vier diersoorten gaat het goed. Deze dieren hebben met name het hele gebied ten zuiden van de A28 als hun leefgebied en daar kun je ze dan ook aantreffen. De populaties zijn gezond en levensvatbaar. De dieren worden gemonitord, dat wil zeggen dat ze in de gaten worden gehouden. Herten, damherten, reeën en wilde zwijnen worden jaarlijks geteld. Als er wordt geconstateerd dat er te veel van een diersoort zijn in relatie met de omvang van het voedselaanbod in hun leefgebied gaat het faunabeheerplan werken. Er wordt dan zorgvuldig vastgesteld wat de bestandvermindering door middel van afschot moet zijn. Dat is noodzakelijk om een goede wildstand te kunnen houden, die in balans is met de belangen van verkeersveiligheid, land- en bosbouw en ter voorkoming van schade en overlast.
Bij moeflons ligt het echter heel anders. Dit dier is in de zin van de wet een exoot; het dier is in een ver verleden geïmporteerd en uitgezet voor de jacht en daarna geleidelijk verwilderd. Voor exotische dieren gelden andere regels zoals die onder andere in de nieuwe Wet natuurbescherming zijn opgenomen. In Nunspeet is het leefgebied van de moeflon beperkt en dat gebied bevindt zich voornamelijk op de Noorderheide ten zuiden van Vierhouten. De Elspeterbosweg van Vierhouten naar Elspeet is hier de westelijke grens en als het dier daar oversteekt loopt het dier direct gevaar. Want dan komt de moeflon in een zogenaamd nulstandgebied en dat betekent volgens het bestaande faunabeheerplan verjagen al dan niet ondersteund door het geweer. En het resultaat? Verjagen helpt nauwelijks of niet en dan blijft slechts het afschieten over. De populatie moeflons in Nunspeet is daarbij de enige populatie in Nederland die in een vrije wildbaan leeft; er staat geen hekwerk omheen zoals bijvoorbeeld om de Hoge Veluwe. En dan krijgt het oversteken van bijvoorbeeld de Elspeterbosweg voor het dier wel een heel nare bijsmaak, want lezen kunnen helaas de moeflons ook niet! De moeflons worden niet jaarlijks geteld en de schattingen hoeveel er nu echt leven en hoe gezond de populatie is lopen ver uiteen. Uit de gehouden gesprekken met de fauna- en terreinbeheerders mag je concluderen dat het aantal tussen de dertig en veertig dieren bedraagt en dat is te laag voor een gezonde leefbare populatie. Voeg daar ook nog eens bij het risico van afschot bij overschrijding van de ‘papieren’ grens en dan kan de populatie heel snel gedecimeerd worden en sterft ze uit. Als het uitsterven een natuurlijke oorzaak heeft, bijvoorbeeld een schapenziekte, is dat nog te begrijpen en te accepteren. Maar onnatuurlijke beïnvloeding zoals beperking leefgebied en afschot zijn dat zeker niet en daar moet dus verandering in komen.
CDA Nunspeet roept de grondeigenaren, het college en de faunabeheerders en -controleurs op zo snel mogelijk met elkaar het gesprek aan te gaan om tot de volgende afspraken te komen:
- Binnen de gemeente Nunspeet zijn geen nulstandgebieden voor moeflons meer.
- De populatie moeflons wordt professioneel gemonitord en jaarlijks geteld.
- De populatiegrootte zal zodanig worden vastgesteld dat er sprake is van een levensvatbare omvang.
- Op grond van de uitkomsten van de telling wordt het faunabeheerplan moeflons geactualiseerd en vervolgens wordt de moeflonpopulatie professioneel beheerd.
- Tot dat er een nieuw faunabeheerplan moeflons is worden er binnen de gemeentegrenzen van Nunspeet geen moeflons afgeschoten. Uit de gesprekken met de diverse functionarissen die hier mee te maken hebben is het bovenstaande positief ontvangen.
Nu komt het aan op de daadwerkelijke invulling en de uitvoering daarvan.