Goed Wonen, column van Erik Schipper in HaH 1 febr. 2022
Het morele argument voor duurzaam en circulair bouwen – namelijk dat we de aarde moeten ontlasten voor de generatie van morgen – gaat hand in hand met het economische argument. Gaan we niet op een andere manier bouwen, dan gaan er onvoldoende woningen komen. Dan ontbreekt de snelheid van bouwen en blijft de negatieve impact van al dat bouwen op het klimaat groot.
Een bekend spreekwoord zegt dat we "de kop in het zand steken" als we een probleem stilzwijgen en er niet mee aan de gang gaan. Of sterker nog, als we wegkijken en de oplossingen negeren. Hoe typerend voor een gemeentebestuur dat innovatief bouwen niet stimuleert en het graag bij het oude laat. Voortmoddert zonder duurzaam- en circulair bouwen te omarmen. Zich kennelijk niet echt druk maakt om de volgende generatie en het actuele tekort aan woningen.
De andere manier is bouwen met gegroeide- en herbruikbare materialen waardoor we de aarde niet uitputten. De manier waarop we nu grotendeels bouwen en leven heeft een enorme impact op het klimaat. De bouwsector is daarbij verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de mondiale uitstoot van CO2. Daarbij komt dat de meeste conventionele bouwmaterialen van fossiele of minerale oorsprong zijn. Die raken dus ooit op. Door anders te bouwen hoeven we zulke bouwmaterialen minder of niet meer te gebruiken. Met duurzaam- en circulair bouwen geven we een goede impuls aan het klimaat en verhogen we de snelheid van bouwen.
Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen biedt immers veel mogelijkheden voor prefabricage. In de fabriek worden complete gevel-, vloer- en dakelementen geproduceerd die in een paar dagen op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Dat verkort de bouwtijd én vermindert de overlast en uitstoot op en onderweg naar het bouwterrein. Woningen die visueel niet te onderscheiden zijn van traditioneel gebouwde huizen. Maar die wel duurzaam zijn en ook nog eens met een veel beter leefklimaat.
Onder aan de streep kan bouwen dan zelfs een positieve impact hebben op de CO2-uitstoot.
Goed wonen vraagt om meer dan dorps wonen en omzien naar elkaar. Goed wonen vraagt om voldoende woningen voor iedereen. Goed wonen vraagt om verder te kijken dan vandaag. Goed wonen vraagt om nu te investeren in morgen.