Natuur, milieu en duurzaamheid

Natuur
Renkum beschikt over unieke natuur vanwege de ligging op de Veluwezoom, aan de Neder-Rijn. De rivier, de bossen en de heuvels bieden veel mogelijkheden voor sport en ontspanning door jong en oud. De functies van het bos, houtproductie, natuur en recreatie dienen naast elkaar te kunnen bestaan. De open plekken versterken het landschappelijke patroon van Renkum en moeten, waar mogelijk, dienen als doelmatige agrarische bestemming. De variatie van landbouwgrond, natuurterrein en bossen is bepalend voor de belevingswaarde van de open ruimte.  

De gemeente ziet toe op duurzaam beheer van de gemeentelijke bossen en op de natuurlijke groene elementen in de bebouwde kom. In de directe woonomgeving is aandacht voor de groene inrichting van de open plekken waardoor flora en fauna zichtbaar is voor de bewoners. Het CDA wil, met het onderhoudsbudget op het huidige niveau, een zo hoog mogelijk niveau van onderhoud. De gemeente kan bijvoorbeeld, initiatieven van wijkbewoners, die de zorg voor het onderhoud op zich willen nemen, ondersteunen.

Keuze CDA:

1.    De huidige verdeling van bos, natuur- en cultuurlandschap zoveel mogelijk handhaven.

2.    Inzetten op duurzaam, zo mogelijk kostenneutraal, bosbeheer.

3.    De recreatieve waarde van de gemeentelijke bossen bevorderen en benutten.
 
4.    Bezinning op waar en hoe natuur en bedrijvigheid kunnen samengaan, ruimte voor      ondernemerschap binnen heldere kaders voor behoud van de natuurwaarden.  
 
 

Milieu
Rentmeesterschap¹ en gespreide verantwoordelijkheid zijn christen-democratische uitgangspunten die ook van toepassing zijn bij het werken aan het leefmilieu. Energieneutraal bouwen komt snel dichterbij. De herziene Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen van mei 2010 stelt dat alle nieuwbouw vanaf uiterlijk 31 december 2020 energieneutraal moet zijn. Voor nieuwe overheidsgebouwen geldt dat zelfs 2 jaar eerder (2018).
De gemeente Renkum moet streven naar het beperken van de uitstoot van CO2 in het algemeen. Bouwprojecten moeten voldoen aan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en de toetsing van het benutten van groene energie uit wind en zon.

Keuzes CDA:

1.    Bevorderen milieubesef met referentiegegevens ten aanzien van verbruik en herkomst van     energie, aanbod in hoeveelheid en samenstelling van afval ten opzichte van het optimum;     deze informatie ook delen met het onderwijs.

2.    Verkennen van de mogelijkheden van CO2-reductie en andere vormen van milieubelasting     binnen de gemeente.

3.    Bevorderen van het gebruik van groene energie.



Duurzaamheid
De kwaliteit van het milieu, duurzaamheid en klimaatbeleid staan weer hoog op de maatschappelijke en politieke agenda.
Een schoon en duurzaam leefmilieu (lucht, water, bodem, flora en fauna) is essentieel. De gemeente kan hieraan een bijdrage leveren door het nemen en stimuleren van energiebesparende maatregelen, duurzame energieopwekking, hergebruik van afvalstoffen en maatregelen in het kader van waterkwaliteit.

Keuze CDA:

1.    Inventarisatie en vergelijking van de mogelijkheden en consequenties van energieverbruik,     het oogmerk is streven naar duurzaamheid.

2.    Ondersteunen initiatief en ambitie Dorenweert College om de meest duurzame school van     Europa te worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.