Veiligheid
Mensen moeten in geborgenheid kunnen leven, zowel in de thuissituatie als in de publieke ruimte. De gemeente dient een gemeenschap te zijn waarin iedereen zich veilig voelt en veilig is. Omdat ouderen in de toekomst langer zelfstandig zullen blijven wonen, dient op het gebied van veiligheid in huis, op straat en op het gebied van mobiliteit (verplaatsen met rollator en/of scootmobiel), meer dan in het verleden, nadrukkelijk aandacht te zijn voor de ouderen en zorgontvangers.
Advies op bijvoorbeeld het gebied van brandveiligheid zal in de keukentafelgesprekken aan de orde moeten komen en in dit kader pleit het CDA er dan ook voor om een voorlichter van de brandweer te laten participeren in het wijkteam.
Ten aanzien van het wegverkeer is de veiligheid van fietsers en voetgangers een blijvend aandachtspunt en de fietsroutes van en naar scholen in het bijzonder.
In wijken waar signalen zijn van overlast en bedreiging neemt de gemeente, met de politie, het initiatief om in te grijpen. In aansluiting daarop doet men onderzoek naar de oorzaken van de overlast en treft men, met de bewoners of bedrijven ter plekke, de preventieve maatregelen. Op grond van de kennis en ervaringen biedt men ouders, scholen en instellingen voorlichting en advies over het voorkomen van overlast en misdrijven.