Samen leven: leefbaarheid en (verkeers)veiligheid

SAMEN LEVEN: LEEFBAARHEID EN (VERKEERS)VEILIGHEID

KADER

De leefbaarheid in onze gemeente hangt nauw samen met het voorzieningenniveau in onze kernen en de veiligheid zoals wij die ervaren.

PROBLEMEN / HUIDIGE SITUATIE

In een aantal kernen staan de basisvoorzieningen onder druk. Daarnaast heeft voor onze inwoners veiligheid thuis en op straat een hoge prioriteit. Het CDA staat dan ook voor het voorkomen van (drugs) criminaliteit en het aanpakken van onveilige situaties op wegen, ook in het buitengebied.

Het aantal misdrijven (per 1000) inwoners is lager dan gemiddeld in Nederland, maar in de afgelopen jaren wat gestegen. Het aantal geregistreerde verkeersongevallen is de afgelopen jaren gedaald, maar ligt per 1000 inwoners boven het landelijk gemiddelde.

Onze enquête wijst uit dat er in de gemeente Voorst diverse gevaarlijke verkeerssituaties zijn, er te hard wordt gereden en er onvoldoende gehandhaafd wordt.

CDA STANDPUNTEN

CDA Voorst staat voor leefbaarheid in de kernen en zal daarom:

  • Dorps- of wijk contactpersonen blijvend ondersteunen. Wij willen dit succesvolle model continueren in de dorpen.
  • Initiatieven en activiteiten door burgers en/of een contactpersoon aanmoedigen en ondersteunen.
  • Inwoners van de gemeente Voorst ondersteunen wanneer zij zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen omgeving willen blijven wonen. Met hulp uit hun eigen kring.
  • Het CDA Voorst vindt dat leefbaarheid binnen onze gemeente nauw samengaat met de veiligheid. Omdat veiligheid als één van de kerntaken van de politiek wordt gezien wil het CDA Voorst:
  • Inzetten op preventieve maatregelen om zo criminaliteit, drugs- en alcohol misbruik en gerelateerde overlast tegen te gaan.
  • Meer aandacht voor onveilige situaties op straat met als doel het terugdringen van het aantal verkeersongevallen.
  • De Westelijke Randweg is overbodig. Pak knelpunten in de gemeente praktisch aan. Maak wegen in dorpskernen veilig en sluit niet maar zomaar spoorwegovergangen.
  • Onderzoeken welke fysieke of handhavingsmaatregelen genomen kunnen worden om te hard rijden tegen te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.