Samen werken: het landelijk gebied
SAMEN WERKEN: HET LANDELIJK GEBIED
KADER
Voorst heeft een uitgebreid landelijk gebied van ruim 8.100 hectare landbouwgrond. De grondgebonden melkveehouderij is hier het sterkst vertegenwoordigd. Sinds 2010 is het aantal melkveehouders agrarische ondernemers in de akker- en tuinbouw dalende. Hetzelfde geldt voor veehouders met varkens en kippen. Deze ontwikkelingen zijn het gevolg van het ontbreken van bedrijfsopvolgers, maar ook van strengere eisen die de markt en de maatschappij oplegt aan de agrariërs.
PROBLEMEN / HUIDIGE SITUATIE
De transitie naar een duurzame agrarische bedrijfsvoering en –ontwikkeling is in volle gang en vergt steeds grotere inspanningen van ondernemers om hun bedrijf aan te passen. Het CDA ondersteunt deze transitie en vindt dat de agrarische ondernemers de ruimte moeten krijgen om hun bedrijven toekomstbestendig aan te passen. Hiertoe behoort ook de omschakeling naar meer biologische dierhouderijsystemen en bedrijfsvoering. Het CDA vindt dat, binnen haar mogelijkheden, de gemeente in dit veranderingsproces een faciliterende functie dient te vervullen.
CDA STANDPUNTEN
Voorst is een landelijke gemeente, het CDA vindt dat dit zo moet blijven. Landschapsbeheer en leefbaarheid/duurzaamheid zijn sterk met elkaar verbonden. Dit betekent dat:
- Het CDA zich sterk wil maken voor een duurzame transitie van het landelijk gebied.
- De ondernemers daarbij ruimte dienen te krijgen bij hun bedrijfsvoering op een innovatieve, toekomstbestendige en duurzame manier.
- Het landelijk gebied bereikbaar moet blijven.
- Ruimte voor de agrarische sector van groot belang is.
- De nieuwe mogelijkheden op het gebied van recreatie, kleine boerencampings, eet- en drinkgelegenheden, zorgboerderijen en andere groene diensten e.d. blijvend benut dienen te worden.
- Een blijvende, gemeentelijke ondersteuning bij het oplossen van de asbestproblematiek nodig is.