Allereerst wil ik starten met het maken van een compliment richting de organisatie. Er is een zorgvuldig proces doorlopen om te komen tot dit document. Daarbij zijn onze inwoners op verschillende manier betrokken geweest, zoals het invullen van een vragenlijst, de tour langs de dorpen en de uitgebreide mogelijkheid om zienswijzen in te dienen en in te spreken. Dat is ook nodig bij zo’n groot document als dit. Want de Omgevingsvisie gaat uiteindelijk een leidraad zijn voor hoe wij onze gemeente in de komende jaren willen zien ontwikkelen.

De Omgevingsvisie is ontzettend breed en bevat veel onderwerpen. Wat we gezien hebben de afgelopen periode, is dat woningbouw en uitbreidingen van dorpen veelvuldig aan bod kwamen. Dorpen als Altforst, Boven-Leeuwen en Dreumel schreeuwen om woningen, en terecht. De afgelopen twee jaar is er bijvoorbeeld niets gebouwd in Altforst en Boven-Leeuwen, terwijl in veel andere dorpen wel gebouwd wordt.

Bouwen is, zeker voor deze dorpen, cruciaal voor het voortbestaan van voorzieningen. Maar uiteindelijk is het ook van belang dat we een duidelijke visie geven waar we willen bouwen. Vandaar ook het amendement dat we samen met de FD en de VVD hebben ingediend. We willen bouwen, maar er moet ook geen wildgroei ontstaan. We moeten in alle dorpen bouwen, maar wel op een gecontroleerde manier en met oog voor de vraag van onze inwoners.

In het woord Omgevingsvisie zit een heel belangrijk woord verstopt: visie. Wanneer je de Omgevingsvisie leest, is er een visie te herkennen. Maar deze is ontzettend breed, in sommige gevallen vaag en wollig. Het doet mij denken aan een boek met een open einde. En dan niet aan de sketch van Jiskefet, maar het letterlijke begrip. Er blijven wat ons betreft nog ontzettend veel zaken onduidelijk. Wij begrijpen dat er nog programma’s uitgewerkt worden die verband houden met de Omgevingsvisie, dat is helder. Maar wat wij missen is een stip aan de horizon: waar willen wij naartoe? Want, voorzitter, een vraag die opkomt bij het onderwerp woningbouw is heel relevant in dit verhaal: waar ligt de grens? Hoe ver willen we blijven groeien? Dat we willen bouwen, is logisch. Maar waar willen we over 20 jaar staan qua aantal inwoners?

En wat nauw verband houdt met woningbouw, zijn onze voorzieningen en infrastructuur. Er wordt nergens benoemd hoe we dit mee willen laten groeien met het aantal inwoners, maar ook bijvoorbeeld met het groeiende aantal bedrijventerreinen in onze gemeente. Dit zijn allemaal zaken die verband houden met elkaar, maar nogmaals: er is geen stip aan de horizon waar we als gemeente naartoe willen werken. En dat geldt uiteindelijk voor meerdere zaken die aan bod komen in de Omgevingsvisie. Inhoudelijk gezien kunnen we het vinden met de Omgevingsvisie, zeker met de aanpassingen middels de amendementen. Maar wij blijven wel met vragen zitten over wat de toekomst ons gaat brengen. Daar willen wij echt meer helderheid in krijgen, en dat hopen we te krijgen door de invulling van de verschillende programma’s.

Vince van Ooijen
fractievoorzitter CDA WMW

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.