Zou je jezelf kort kunnen omschrijven aan de mensen: wie ben jij en wat doe je?
Ik ben Lambert Romijnders, geboren in 1955 en woon samen met mijn vrouw Annie in de Retstraat 18 a in Beneden leeuwen. Onze 2 zoons wonen in Beneden Leeuwen en in Boven Leeuwen.We hebben 2 kleinkinderen en binnenkort verwachten we ons 3e kleinkind. Ik heb 47 jaar bij RVO en voorgangers gewerkt en ben op 1 januari 2020 gestopt met werken. Mijn bestuurlijke ervaring heb ik o.a. opgedaan bij de ondernemingsraad bij RVO, de oudervereniging van het Pax Christi College en bij de ledenadviesraad van de Rabobank.
Naast het secretariaat van onze CDA afdeling ben ik o.a. bezig met:
- Met de Hoogstambrigade Maas en Waal ben ik actief met een groep vrijwilligers om het hoogstamfruit in onze leefomgeving in stand te houden.
- Penningmeester van de Activiteiten Commissie in Beneden leeuwen.
- Op 18 januari 2020 hebben we in Beneden Leeuwen een zwerfafvalbrigade opgericht, waarvan ik de coördinator ben. We hebben inmiddels 35 vrijwilligers.
Waar komt je interesse voor de politiek vandaan?
Ik heb altijd wel interesse gehad voor de politiek. De laatste 10 jaar ben ik daar actiever in geworden, omdat ik daar meer tijd voor heb genomen. Ik ben voor samenwerken en compromissen sluiten, hetgeen inhoud dat je op sommige punten inlevert om je eigen punten te kunnen realiseren. Dit vind ik terug bij het CDA.
Waarom ben je lid van het CDA?
Ik ben lid van het CDA sinds 2013. Het is een partij waar ik me thuis voel, omdat we een brede partij zijn en geen extreme standpunten nastreven. We willen graag samenwerken en verantwoordelijkheid nemen, waarbij we tot compromissen bereid zijn en waarbij onze waarden en normen centraal blijven staan.
De drijfveren voor mijn lidmaatschap van het CDA en voor het secretariaat van het CDA bestuur zijn o.a.:
- betrek de inwoners meer bij de gemeente politiek door ‘klare taal’ te gebruiken en het eerlijke verhaal te vertellen. Ik hoop daarmee ook meer inwoners te ontmoeten bij de raadsvergaderingen en ronde tafelgesprekken. (Burgerparticipatie)
- Integriteit en openheid is een must, het algemeen belang dient altijd voorop te staan.
- Nog meer de samenwerking zoeken binnen Maas en Waal.
- Het Rentmeesterschap verder uitbouwen zoals biodiversiteit, duurzame bedrijfsvoeringen, energievoorziening, klimaatdoelstellingen en betaalbare woningen voor iedereen.
- en natuurlijk die punten die in ons verkiezingsprogramma staan.
Waar ga jij je de komende vier jaar voor inzetten?
De komende 4 jaren ga ik me o.a. inzetten:
- voor een schone leefomgeving met onze zwerfafvalbrigades. Dit doen we in overleg met IVN en gemeente, waarbij extra aandacht voor het buitengebied en de uiterwaarden.
- voor een mooier cultuurlandschap door het hoogstamfruit in ons gebied te onderhouden met de Hoogstambrigade Maas en Waal.
- voor meer biodiversiteit. Door het maaibeheer (wegbermen) beter af te stemmen en meer maatwerk toe te passen. Dit in overleg met de gemeente (verkeersveiligheid staat hierbij altijd voorop). Braakliggende terreinen inzaaien met bloemenmengsels, waarbij bijen en vlinders gedijen. Ik doe mee aan het project ’ leernetwerk biodiversiteit voor buitenlui’ en werk nog aan het inrichten van mijn terrein. Ik hoop dit jaar geïnteresseerden te mogen verwelkomen.
- Er is de laatste jaren veel extra aandacht gekomen voor de ouderen in onze verzorgingshuizen. Het valt op de er voor de meerderheid die thuis woont relatief minder aandacht is. We willen dit graag aanpakken door extra faciliteiten vanuit de gemeente, waarbij we een beroep doen op vrijwilligers en mantelzorgers.