Aan de energieopgave die onze gemeente is opgelegd vanuit de RES 1.0 (zie begrippenlijst) is met de huidige plannen die bij de gemeente liggen voldaan. De noodzaak om in onze gemeente grote zonneweiden of windparken met windturbines te realiseren is dus niet aanwezig. Dit soort initiatieven hebben een (te) grote impact in onze dorpen. Groene energie is echter wel erg belangrijk.
Het CDA WEST MAAS EN WAAL wil:
- Inzetten op alternatieve energiebronnen en deze ontwikkeling op de voet volgen, met subsidies mogelijk ondersteunen zodat we deze z.s.m. kunnen inzetten. Dit om in 2050 of eerder een CO2 neutrale gemeente te worden
- Zonne-energie op daken stimuleren. In de gemeente West Maas en Waal is 32,3% van de woningen voorzien van zonnepanelen. Het gemiddelde in Nederland is 15,7%. Dit is zeer positief, echter betekent dit ook dat een groot deel van de daken nog niet voorzien is van zonnepanelen.
- Geen Windturbines en grote zonneweiden wegens het ontbreken van lokaal draagvlak en wegens het ontbreken van de noodzaak.
- Dat grootschalige (productie)bedrijven met grote bedrijfshallen hun steentje bijdragen aan de energietransitie. Dit kan bijvoorbeeld door het verplichten van zonnepanelen op de daken bij het afgeven van een nieuwe vergunning of gebruik te maken van niet fossiele brandstof. Daarnaast zal het versterken van dakconstructies voor zonnepanelen van bestaande bedrijven moeten worden gestimuleerd. Het gecreëerde dakoppervlak kan ook ter beschikking gesteld worden voor andere partijen om daar zonnepanelen op te leggen. (Hiervoor is een wet in ontwikkeling in de 2e Kamer)
- Opslagcapaciteit van elektriciteit en waterstof aanmerken als nieuwe energiebronnen en hiervoor steun zoeken bij de ondernemers.
- De inwoners van onze gemeente met lagere inkomens (financieel) ondersteunen om zo hun huizen te isoleren en duurzamer te maken. Dit moet ervoor zorgen dat deze mensen niet de dupe worden van de stijgende energieprijzen. Hoge energieprijzen treffen deze mensen immers het hardst.
- Openbare laadpalen stimuleren om zo onze gemeente toekomstbestendig te maken. In 2030 zullen er alleen nog maar nieuwe auto’s met een elektromotor mogen worden verkocht. Daarom moeten we als gemeente goed voorbereid zijn door voldoende oplaadpunten te realiseren.
Het aantal (semi)openbare laadpalen in onze gemeente per 1000 inwoners is 1, het gemiddelde in Nederland is 4,4