23 oktober 2018

Algemene beschouwingen CDA begrotingsvergadering 1e termijn

Algemene beschouwingen

Dank u wel voorzitter, geachte aanwezigen.

Vanavond behandelen we de begroting voor de periode 2019-2022. De eerste begroting van dit nieuwe college.

Allereerst een compliment aan het college en de betrokken ambtenaren voor deze complete, maar toch prettig leesbare begroting Met een mooie vogelvlucht voorin.

De begroting straalt enthousiasme en positiviteit uit.

Het CDA is van mening dat deze positiviteit terecht is.

Winterswijk staat er goed voor. Het centrum bruist, de werkeloosheid is laag, het voorzieningenniveau is hoog.

De komende jaren kan op dit fundament worden voort gebouwd.

Bij het voortbouwen gaan we als CDA voor een sterke samenleving waaraan iedereen in Winterswijk mee kan doen en het zorgvuldig omgaan met de wereld die we door willen geven aan volgende generaties.

Door die bril hebben we ook naar deze begroting gekeken.

Het CDA vindt het goed om te zien dat dit nieuwe college voortvarend aan de slag wil met veel ambitie en dat het gelijktijdig toch is gelukt om de begroting structureel sluitend te krijgen.

Je mag het een huzarenstukje noemen.

Het CDA heeft er daarom ook alle begrip voor dat er de eerste 2 jaar een tekort is op de begroting. Dat is incidenteel, terwijl de begroting structureel op orde is.

Wij beseffen dat de kosten voor de baten uit gaan en wil het college haar ambities waarmaken, dan is het van belang om de eerste jaren stevig te investeren.

Bij die investeringen vinden wij als CDA dat de goede keuzes zijn gemaakt.

Dit college investeert fors in duurzaamheid. Er komt onder andere opnieuw geld voor de duurzaamheidslening en dit vindt het CDA belangrijk omdat het onze inwoners stimuleert om ook zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Er komen meer laadpalen voor elektrische auto's en heel belangrijk: ook de jeugd wordt bij de duurzaamheid betrokken door educatie en vergroening van de schoolpleinen.

Belangrijk voor het CDA is ook dat iedereen mee kan profiteren van de energiemaatregelen en er geen energiearmoede ontstaat. Daarom juichen wij de wijkaanpak toe, waarbij samen met de Woonplaats hele wijken worden verduurzaamd, met zowel huur- als koopwoningen.

Wel maken wij ons zorgen over het tempo, want gaan we het wel redden voor 2030 als we wijk voor wijk aan de slag gaan? Onze oproep aan het college is: Haal alles uit de kast en ga in gesprek met de Woonplaats, want daar moeten er echt een paar tandjes bij kunnen.

Daarnaast roepen we het college op om niet te wachten op een grootschalige wijkaanpak, maar ga nu al met de verschillende buurten en wijken rond de tafel om te kijken hoe je de buurtbewoners kunt helpen om samen in buurtverband met duurzaamheidsmaatregelen aan de slag te gaan.

De hoogte van de investering is waarschijnlijk voor de meesten niet eens het grootste probleem, want je verdient het terug en je kunt voor een lage rente lenen. Daar waar de investering of het aangaan van een lening wel een probleem is moet je een maatwerkoplossing bieden. Of je daarvoor een fonds moet oprichten kunnen wij niet beoordelen, maar we vragen de wethouder om dit op korte termijn uit te zoeken.

Wat het CDA betreft kon de grootste drempel voor een buurtaanpak wel een het gedoe zijn dat je hebt als je met een hele buurt of wijk aan de slag wilt. Dus als je de deelnemers daarbij kunt helpen door hen te ontzorgen kun je waarschijnlijk snelle slagen maken op weg naar 2030. De energiecoaches die we al hebben kunnen daarbij waarschijnlijk een goede rol spelen.

Ik noemde net al even de armoedebestrijding. Ook dat is een onderwerp waarvan het CDA vindt dat goede keuzes zijn gemaakt. Er wordt vol ingezet op armoedebestrijding en daarbij wordt eindelijk de omslag gemaakt van symptoombestrijding naar preventie. En dat is hard nodig in Winterswijk, want het CDA wil dat de generatiearmoede bij de kern wordt aangepakt zodat alle Winterswijkers kunnen meedoen en ook gaan meeprofiteren van de economische voorspoed.

Een belangrijke sleutel daarvoor is ook dat meer mensen vanuit de bijstand aan een reguliere baan worden geholpen. Deze coalitie heeft de ambitie om het aantal mensen in de bijstand met 15% te verminderen. Wij roepen het college daarom op om ook op dit onderwerp alles uit de kast te halen.

Dan kom ik bij de vrijwilligers, mantelzorgers en het verenigingsleven die een belangrijk fundament zijn waar de Winterswijkse samenleving op draait. We kunnen niet zuinig genoeg zijn op deze vaak stille krachten.

Wij zijn daarom blij dat het vrijwilligerssteunpunt goed functioneert en dat het college de vrijwilligersprijs in het leven heeft geroepen.

Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om vrijwilligerswerk continu onder de aandacht te brengen. Om die reden zullen wij een motie indienen voor een maandelijkse rubriek op de gemeentepagina waarin een vrijwilliger in de schijnwerpers wordt gezet.

Daarnaast verdienen goed functionerende vrijwilligersorganisaties onze steun. Om die reden staan wij positief ten opzichte van de oproep van de stichting Present. Met grote groepen vrijwilligers leveren zij een belangrijke bijdrage aan de armoedebestrijding hier in Winterswijk. Wij willen de wethouder daarom vragen of er binnen de bestaande begroting ruimte kan worden gevonden voor een bijdrage aan deze stichting. Zo niet, dan zal het CDA met een amendement komen.

Boogie Woogie is een belangrijke voorziening voor onder andere de muziekverenigingen in Winterswijk. Het is daarom goed dat het college al extra middelen heeft opgenomen in de begroting. Op dit moment kunnen we nog niet beoordelen of dit bedrag voldoende zal zijn. We hebben de cultuurnota nog niet vastgesteld en ook zijn bij ons de uitkomsten van het onderzoek naar het business model nog niet bekend.

Het is goed dat dit nieuwe college stevig inzet op burgerparticipatie. Dit is ook hard nodig, want hoe vaak hebben we de afgelopen jaren hier geen insprekers gehad waarbij de kern van het probleem lag in een gebrekkige of onvoldoende communicatie. Wij kijken daarom uit naar de experimenten op het gebied van burgerparticipatie voor de thema's armoede en de WMO .

Daarnaast willen we het college oproepen om snel te komen met de betrokkenenparagraaf 2.0, die er voor moet zorgen dat inwoners beter betrokken worden bij ontwikkelingen in hun directe omgeving.

Uiteraard begrijpen wij het ook dat het college niet altijd iedereen tevreden kan stellen.

Tot slot kom ik bij het onderwerp veiligheid en leefbaarheid in het dorp en in het buitengebied.

In het buitengebied vormen afvaldumping en andere criminele activiteiten een steeds groter gevaar. Belangrijk is daarom dat er stevig wordt ingezet op handhaving en ondermijning en dat hiervoor de samenwerking wordt gezocht in de regio en over de grens.

Voor het gevoel van veiligheid en de leefbaarheid van het buitengebied is het ook belangrijk dat er leven in de brouwerij is en dat dus voldoende jongeren en jonge gezinnen de mogelijk hebben om in het buitengebied te gaan wonen. Om die reden dienen wij een motie in om het college op te roepen om bij het opstellen van de omgevingsvisie nadrukkelijk aandacht te hebben voor deze groepen.

In het dorp wordt het gevoel van veiligheid ook voor een deel bepaald door de wijze waarop wordt omgegaan met het afval. Als er veel afval wordt gedumpt buiten de afvalbakken en het wordt een rotzooitje, dan geeft dat een onveilig gevoel, zeker in de avonduren.

Mede daarom maken wij ons zorgen over het feit dat de afvalscheiding niet goed verloopt waardoor er steeds meer uitval is en de kosten voor de afvalverwerking oplopen. Wij roepen daarom het college op om de voorlichting over afvalscheiding op korte termijn te verbeteren of te intensiveren.

Veiligheid speelt ook een belangrijke rol bij het fietsverkeer. Nog steeds hebben we binnen de bebouwde kom gemeentelijke rotondes waar de de fietsers wel voorrang hebben en provinciale rotondes waar dit niet het geval is.

Een fietser weet echter niet of hij op een gemeentelijke of provinciale rotonde fietst.

We vragen het college daarom om er werk van te maken dat fietsers voorrang hebben op alle rotondes binnen de bebouwde kom of aan de rand van de bebouwde kom en daarover het overleg met de provincie aan te gaan.

Het liefst ziet het CDA ook een beleid dat nieuw aan te leggen fietspaden verhard worden. Dat zijn immers de fietspaden van de toekomst met het snel toenemende aantal e-bikers. Elders in het land zien we deze trant ook en wij willen natuurlijk recreatief aantrekkelijk blijven als fietsgemeente. Dus het CDA vraagt om waar de mogelijkheid zich voordoet, de fietspaden duurzamer en vriendelijker te maken.

Ook willen het college vragen om vaart te maken met het fietspad langs de Bataafse weg, zodat dit in 2019 eindelijk kan worden gestart met de aanleg.

Om alle ambities waar te kunnen maken is het wel belangrijk dat de schoorsteen in Winterswijk goed blijft roken.

Dat betekent dat we ook de komende jaren moeten blijven investeren in onze voorzieningen. Hiervoor moeten we blijven vernieuwen, denk daarbij aan de markt en de stedelijke herverkaveling en aan de andere kant moeten we blijven investeren in nieuwe voorzieningen, zoals park Achterhoek en Terra Temporalis. Om de voorzieningen te kunnen blijven dragen moet er ook voldoende werkgelegenheid zijn en ruimte voor de bedrijven om uit te kunnen breiden.

Dat betekent ook dat er voldoende industrieterrein moet zijn voor de lokale bedrijven. Wij roepen het college op om hier scherp op te blijven, ook in de gesprekken in de regio.

Daarmee kom ik tot een afronding met de conclusie dat het CDA ziet dat er nog veel werk moet worden verzet, maar gelijktijdig heeft het CDA er alle vertrouwen in dat het college met deze begroting de weg inslaat naar een armoedevrij Winterswijk in 2040, een energieneutraal Winterswijk in 2030 en een nog bruisender Winterswijk in 2020.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.