25 juni 2019

Bijdrage eerste termijn kadernota 2019

Beste mensen,

De titel van de algemene beschouwing van het CDA is:

“Waar de visie ontbreekt regeert de boekhouder”.

En dat dit college visieloos te werk gaat is wel duidelijk. Om eigen stokpaardjes te kunnen betalen wordt 10 miljoen uit de reserves gehaald en worden voorzieningen die voor de gewone Winterswijkers belangrijk zijn rücksichtslos geschrapt. En om het voor de provincie nog enigszins acceptabel te maken, heeft de boekhouder in het derde jaar zodanig het mes gezet in belangrijke voorzieningen dat ze het niet gaan overleven.

Om maar even een paar voorbeelden te noemen:

BW krijgt de komende 2 jaar 7 ton, conform het businessplan, maar moet het daarna plotsklaps doen met 250.000. Dat is 1/3. Dat kan natuurlijk niet goed gaan.

De bijdrage aan zwembad Jaspers wordt in 2022 meer dan gehalveerd, terwijl ze nu al elk dubbeltje omdraaien. Dus dat betekent dat Winterswijk straks geen binnenzwembad meer heeft.

De bijdrage aan de wereld van Wenters wordt in 2022 stopgezet en de buurtbemiddeling gehalveerd. En als klap op de vuurpijl mogen de sportverenigingen opnieuw een crisisbijdrage gaan betalen - anders kan ik het niet noemen - van 75.000 per jaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is dat visie?

Graag horen we van het college daarom de onderbouwing hoe BoogieWoogie in 2022 van 2,5 ton kan rondkomen en waar het op gebaseerd is dat Zwembad Jaspers kan rondkomen voor minder dan de helft van nu.

Dat Winterswijk dit niet pikt was wel duidelijk door de vele insprekers die we vorige week hebben gehad. Het gevolg was dat na dit protest de coalitie de volgende dag in paniek meteen maar moties heeft aangekondigd om een aantal bezuinigingen terug te draaien.

Het CDA is blij dat de coalitiepartijen zich achter de oren hebben gekrabd en als CDA steunen we dat. Het CDA wilde zelfs wel mede-indiener zijn van de moties, maar dat wilde de coalitie niet. Voorzitter, volgens mij moeten we in de raad zo niet met elkaar omgaan.

Om nog even wat dieper op het gebrek aan visie in te gaan. Deze coalitie roept dat er aantrekkelijke voorzieningen moeten zijn, zodat mensen van elders naar Winterswijk komen want Winterswijk moet groeien naar 31.000 inwoners. Nou dat schiet lekker op als je belangrijke voorzieningen zoals het zwembad en BW de nek omdraait, musea dichtgaan en de contributies van de sportverenigingen hoger worden. En hoe zit dat met die 1 miljoen overnachtingen per jaar als gelijktijdig de toeristenbelasting fors wordt verhoogd. Ook dat schiet niet op.


Overigens liggen wij als CDA niet zo wakker van die 31.000 inwoners, maar wel van die voorzieningen. Ze zijn van groot belang voor de mensen die nu al in Winterswijk wonen en ze zijn vaak met enorm veel inzet van vrijwilligers opgebouwd. Als CDA gaan we voor een stabiele koers, met respect voor wat we samen hebben opgebouwd en daarom roepen we het college op om de bezuinigingen terug te draaien en te behouden wat waardevol is.

voorzitter, het mag duidelijk zijn dat het CDA een andere visie heeft.

Wij vinden onze voorzieningen belangrijk om Winterswijk bruisend te houden. En wij komen daartoe ook met een voorstel.

En dan de 3 speerpunten die het college heeft overgenomen van het vorige college: Burgerparticipatie, armoedebestrijding en duurzaamheid.

Wat betreft burgerparticipatie staat in de kadernota; ik citeer: “Een goed samenspel tussen inwoners en samenwerkingspartners is belangrijker dan ooit” , maar wat doet het college zelf?: bij alle voorgestelde bezuinigingen heeft er geen enkel samenspel plaatsgevonden maar moesten de betrokkenen het achteraf horen. En bij belangrijke onderwerpen zoals het zonnepark op het Arresveld en het vissen in de kleiput kwamen betrokkenen niet eens aan tafel bij de wethouder. Koopzondagen worden zomaar ingevoerd en de toeristenbelasting verhoogd. Hoezo samenspel, hoezo burgerparticipatie?

We hebben het vaak over de betrokkenenparagraaf 2.0 , maar wat het college laat zien lijkt meer op een betrokkenenparagraaf nul komma nul.

Voorzitter, het CDA is erg teleurgesteld en wij horen ook graag van het college waarom ze de betrokkenen achteraf heeft geïnformeerd. Waarom hebben de betreffende wethouders de organisaties niet vooraf geïnformeerd dat er bezuinigingen aankomen?

Het andere speerpunt de armoedebestrijding. Er wordt aan de ene kant 2,5 ton besteed, maar voorzieningen die essentieel zijn voor mensen die het niet zo breed hebben gaan verloren of worden duurder, zoals de contributie voor de sportverenigingen. En nu hoorden we de wethouder op RTV Slingeland zeggen dat deze mensen dan maar moeten aankloppen bij de gemeente! Hoe naïef kunt u zijn wethouder! U weet toch ook dat de meeste mensen het handje niet willen ophouden. Dus voor de Winterswijkers die het niet zo breed hebben zal dit betekenen dat het lidmaatschap van de sportvereniging wordt opgezegd. De vraag aan het college is dus hoe de nieuwe crisisbijdrage valt te rijmen met de inclusieve samenleving die u wilt en hoe deze bezuinigingen zijn te rijmen met de bestrijding van de armoede en eenzaamheid.

En dan het derde speerpunt de duurzaamheid.

Hiervoor is een wethouder vrijwel vrijgesteld en een bataljon ambtenaren wordt hiervoor aangesteld. De vraag aan het college is wat we hier nu feitelijk voor krijgen? Het afgelopen half jaar hebben we vrijwel niets gezien.

Ok , er komt een fonds van 25 miljoen euro, maar hiervoor is geen cent opgenomen in de kadernota, dus daar klopt iets niet.

Want als dat fonds daadwerkelijk is bedoeld voor inwoners die zelf de duurzaamheidsmaatregelen niet kunnen betalen, dan moet daar ook geld voor worden opgenomen, want u weet dan ook dat het risico groot is dat niet al het geld terug komt.

De vraag van het CDA is daarom: is dit fonds wel voor deze doelgroep bedoeld en in welke mate ? Als CDA komen we eventueel met een motie om er voor te zorgen dat het geld ook echt bij die doelgroep terecht komt.

En dan de laanbomen. Ontzettend belangrijk voor de uitstraling van Winterswijk, maar ook voor de biodiversiteit en tegen hittestress. In 2017 hebben we geconstateerd dat er veel achterstallig onderhoud is en daarom heeft de raad toen ook een beheerplan laanbomen vastgesteld. Maar wat doet dit college: het stelt voor om te bezuinigen op het onderhoud. Hoe kortzichtig kun je zijn. Het levert weliswaar op korte termijn een paar centen op, maar op de langere termijn betaal je dit dubbel en dwars terug. En dan moet je nog helemaal niet denken aan omvallende bomen of afvallende takken die ongelukken veroorzaken, zoals vorig jaar ook al is gebeurd in de Huininkmaatstraat.

Graag horen wij van het college hoe deze bezuiniging valt te rijmen met het beheerplan laanbomen.

Om tot slot nog even terug te komen op het bataljon ambtenaren die ik noemde: In totaal is er een formatieuitbreiding van ruim een miljoen per jaar. En daarbij moet u zich realiseren dat er bij de begroting van november ook al een forse uitbreiding heeft plaatsgevonden. Als CDA roepen wij het college op om weer met beide benen op de grond te gaan staan. Dus minder extra ambtenaren en daarvoor in de plaats onze voorzieningen op peil te houden. Wij zullen hiervoor ook met een amendement komen.

En zoals we inmiddels allemaal weten komt er ook nog een financiële meevaller aan van het rijk.

Als CDA stellen we voor om die dan maar te gebruiken om de schulden af te lossen, want als CDA vinden we het ongepast om in deze tijd van economische voorspoed de schulden zo sterk te laten oplopen.

Wat moet dat straks als het economisch minder gaat. Ik heb namelijk geleerd dat je het dak moet repareren als de zon schijnt.

Daarmee kom ik tot een afronding:

Het CDA vindt dat bij het opstellen van de kadernota de boekhouder heeft geregeerd en de visie ontbreekt. Dat leidt tot afbraak van voorzieningen voor de gewone Winterswijker en is de bijl aan de wortel van de Winterswijkse samenleving. Het is niet Winterswijk wint, maar Winterswijk verliest.

Wim Wassink

fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.