16 januari 2018

Nieuwsgierig

Als je nieuwsgierig bent wil je graag nieuwe dingen horen en ontdekken. Nieuwsgierigheid kan positief en negatief zijn. Als je nieuwsgierig bent naar zaken waar je niets mee te maken hebt, wordt nieuwsgierigheid niet als positief gezien.

Ik wil het even hebben over positieve nieuwgierigheid. Een aantal jaren geleden volgde ik een training over coöperatief besturen. De kern bij coöperatief besturen is dat je moet samenwerken. Het lijkt de gemeente wel. Eén van de trainers gebruikte veel kernachtige statements bij zijn inleiding. Ik houd wel van die statements. Ze geven een duidelijke boodschap en zijn goed te onthouden.

Een van de statements was: “Wie nieuwsgierig is doet nog mee, wie alles weet is een ramp.” Volgens mij speelt dit ook in de gemeenteraad. Als raadsleden is het onze taak om het college van burgemeester en wethouders te bevragen naar het hoe en waarom. Daarnaast is het voor de samenwerking in de raad ook goed dat we als raadsleden onderling elkaar bevragen. We zijn het over sommige onderwerpen misschien niet eens, maar door te vragen naar de motieven en drijfveren van de ander ontstaat er wel meer begrip.

Bij het CDA hebben we de afspraak dat iemand maximaal 12 jaar in de gemeenteraad kan zitten. Als het goed is weten raadsleden die 12 jaar in de raad hebben gezeten veel. Collega’s in de fractie zouden kunnen denken dat zie zo iemand niet kunnen missen. Het is echter aan de overblijvers en de nieuwe raadsleden om met hun nieuwsgierigheid ook weer kennis op te doen. Op 21 maart zijn er weer verkiezingen. Als CDA zijn wij blij dat we een groep goede kandidaten voor de gemeenteraad hebben. We merken nu al dat de nieuwe mensen binnen de groep andere vragen stellen.

Ik wens ons allemaal veel nieuwsgierigheid.

Wim Elferdink

Raadsrubriek Weekkrant 16-01-2018

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.