09 april 2019

Schriftelijke vragen over mogelijke afgelast bevrijdingsconcert

Tot grote verbazing kreeg het CDA gisteren bericht dat de gevraagde subsidie voor het Bevrijdingsconcert door het College niet toegekend is aan de Stichting Bevrijdingsconcert. Vandaar diende de fractie van CDA Winterswijk gisteren de volgende schriftelijke vragen in:

De Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk heeft een verzoek gedaan bij de gemeente voor een bijdrage van €15.000. Zonder de gevraagde bijdrage moet het bevrijdingsconcert worden geannuleerd. Dit betekent vele teleurgestelde Duitse en Nederlandse kinderen die voor niets hebben gerepeteerd en ruim 100 teleurgestelde vrijwilligers. En daarnaast de vele duizenden teleurgestelde gasten. Tevens blijft de stichting met een schuld zitten.

- Bent u het met ons eens dat er bij het inspreken van de Stichting bevrijdingsconcert groot enthousiasme was binnen de raad voor het initiatief en voor de gevraagde bijdrage?
- Bent u het met ons eens dat de beantwoording van de wethouder dermate positief was dat een ruimhartige bijdrage kon worden verwacht?
- Ook de burgemeester heeft zich de afgelopen maanden zeer positief uitgelaten over het bevrijdingsconcert. Bent u het met ons eens dat hierdoor verwachtingen zijn gewekt bij de stichting?
- Kan de burgemeester uitleg geven over zijn rol in de aanloop naar dit debacle?
- Bent u het met ons eens dat gezien deze verwachtingen en de omvang van het initiatief en het grote aantal vrijwiligers de toegezegde bijdrage van €5000 weinig ruimhartig is?
- Hoe kunt u deze houding rijmen met het bericht van vanochtend dat de werkgroep Duitsland het concert een goed initiatief vindt en het verzoek dat alle raadsleden vanochtend hebben ontvangen om flyers te verspreiden?
- Vindt u ook niet dat deze blamage negatief afstraalt op de gemeente Winterswijk en de afbreuk van het imago niet in verhouding staat tot het gevraagde bedrag om het concert te redden?
- In het verleden heeft de gemeente ook het steengroevetheater “gered” bij de opstart. Waarin verschilt die situatie met het bevrijdingsconcert?
- Kan het bevrijdingsconcert niet worden gezien als een bovenlokaal uitstijgend project waardoor mogelijk om die reden extra middelen kunnen worden toegekend?
- Bent u bereid om uw toezegging te heroverwegen zodat het concert alsnog doorgang kan vinden?

Gezien de urgentie van de vragen rekenen wij op een beantwoording binnen 24 uur.

Met vriendelijke groet, Wim Wassink
fractievoorzitter CDA-Winterswijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.