02 november 2017

Terugblik Begrotingsvergadering 2018-2021

Het CDA heeft voor de begroting voor 2018-2021 gestemd. Wij zijn ook voor het amendement om de bijdrage die de sportverenigingen gedaan hebben bij de bezuinigingen gefaseerd af te bouwen. Dat is wel op voorwaarde dat de afspraken die met de sportverenigingen zijn gemaakt in het kader van een gezond en vitaal Winterswijk worden nagekomen.

Het CDA heeft een motie ingediend om de ouders van de kinderen in groep acht van de basisschool te betrekken bij de preventie van alcoholmisbruik. Dit werd gelukkig unaniem door de raad gesteund.

De motie om als gemeente aan te sluiten bij een pilot met de teelt van ‘overheidswiet’ kan het CDA op dit moment nog niet steunen. De motie werd zonder enige achtergrondinformatie tijdens de begrotingsvergadering ingediend. Ook is er in de raads- en commissievergaderingen niet eerder  over gesproken. De meningen van deskundigen zijn verdeeld over de gevolgen van overheidswiet. Waar men het wel over eens is dat de wiet in de coffeeshop duurder wordt. Dit leidt er toe dat de illegale handel op straat dus aantrekkelijker wordt. Dit kan vervolgens leiden tot meer straathandel en wordt het dus ook voor jongeren onder de achttien makkelijker om wiet te kopen. Daarnaast is met de gecontroleerde teelt de criminele teelt niet verdwenen, want naar schatting 90% van de geproduceerde wiet wordt geëxporteerd.

Er is dus geen enkele informatie gegeven over de mogelijk te verwachten gevolgen voor Winterswijk. Bijvoorbeeld als de overlast op straat toeneemt is er dan meer politie-inzet beschikbaar?

Het CDA vindt het niet verstandig om zonder enige informatie over de te verwachten gevolgen al deel te nemen aan een pilot. Een pilot is immers bedoeld om te kijken of de verwachtingen uitkomen en is niet een proefballonnetje om te kijken wat de gevolgen zijn van beleid.

 

Wim Elferdink

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.