Terugblik Raadsvergadering 26 november 2015
Provinciaal beleid in 2005 leidde in Winterswijk tot het oprichten van vijf nieuwe landgoederen. Alleen aan de Vosseveldseweg leidde dit al tot drie nieuwe landgoederen, waarbij je je af kunt vragen of het landschap daar mooier van wordt.
Die nieuwe landgoederen werden toen door de gemeenteraad gezien als een ongewenste ontwikkeling, en daarom heeft de gemeente Winterswijk in 2010 aanvullend en stringenter beleid gemaakt voor het oprichten van nieuwe landgoederen. In 2013 heeft de provincie al weer afscheid genomen van het landgoederenbeleid.
Het doel van het Winterswijkse landgoederenbeleid is om nieuwe natuur aan te leggen in het Gelders NatuurNetwerk (GNN). In de evaluatie staat letterlijk dat dit doel nauwelijks gerealiseerd wordt! Daarnaast blijkt dat de meeste eigenaren van de nieuwe landgoederen de afspraken over het aanleggen van nieuwe natuur ter compensatie van het landhuis niet volledig nakomen.
• In de nota uit 2010 staat diverse keren vermeld dat verstening van het buitengebied ongewenst is.
• Daarnaast leeft in Winterswijk de vraag wat we moeten doen met vrijkomende boerderijen.
• De eigenaren van de bestaande landgoederen geven aan dat het ontzettend moeilijk is om die landgoederen economisch houdbaar te krijgen.
Een tweede woning in een bestaand landgoed zou enorm helpen. Datzelfde geldt voor leegkomende boerderijen. In de evaluatie wordt als bezwaar aangegeven dat dat ten koste gaat van de wooneenheden.
Het CDA vindt dat de wooneenheden die gereserveerd zijn voor het buitengebied ingezet zouden moeten worden voor boerderijsplitsing en niet voor nieuwe landgoederen. Wij hebben een voorstel ingediend om geen nieuwe landgoederen meer toe te staan, maar dit werd helaas door de andere partijen niet gesteund.
Wim Elferdink fractievoorzitter