29 mei 2019

Vragen over tekorten bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)

Fractielid Thomas de Roos stelde in de raadsvergadering van 29 mei de volgende vragen aan de portefeuillehouder:

Als CDA zijn we geschrokken van het rapport van de gemeentelijke commissie Van der Jagt-van Arkel.

De financiële consequenties zijn groot. We hebben te maken met een aanzienlijk tekort, over 2018 gaat het om een bedrag van ca. 2,8 miljoen euro, dat in de komende jaren, bij ongewijzigd beleid, op loopt tot een structureel bedrag van 4,6 miljoen euro.

Op het gebied van bedrijfsvoering is er een beeld van grote wanorde in de afgelopen jaren, waarbij er zacht gezegd onvoldoende is gestuurd op de financiën. Een voorbeeld dat de nieuwe directeur van de VNOG gaf tijdens de informatiebijeenkomst was het verschil tussen economisch afschrijven en het technisch afschrijven. Zo hadden zuurstofflessen een kortere technische levensduur dan dat er in de boeken stond, waardoor een product dat technisch niet gebruikt mocht worden nog niet vervangen kon worden.

In Winterswijk hebben we een brandweerpost waar we trots op mogen zijn, maar ook in Winterswijk geven onze brandweerlieden aan dat er in vergelijking met het verleden minder gelegenheid is voor opleiden, trainen en oefenen. Terwijl dit vanzelfsprekend belangrijk is voor de inzetbaarheid.

Op basis van de situatie bij de VNOG heeft het CDA de volgende vragen aan de portefeuillehouder:

- Wanneer hoorde u als lid van het algemeen bestuur over de situatie binnen de VNOG en welke acties zijn toen ondernomen?

- Vond u dat er in de afgelopen jaren voldoende sturing was vanuit het dagelijks bestuur, en hoe vond u de samenwerking met de directie van de VNOG?

Tijdens de presentatie van de VNOG in Doetinchem, en later tijdens het politiek forum, werd er gesproken over de zogenoemde ‘heilige huisjes’. In het rapport van de gemeentelijke commissie wordt ook wel gesproken van ‘nevensturing’ door burgemeesters in de veiligheidsregio. Dit werd ook door de nieuwe directeur genoemd als een van de oorzaken van de huidige situatie en een risico voor de toekomst.

Daarom de volgende vragen:

- Heeft u in kaart welke heilige huisjes er zijn en in hoeverre deze effect op de verdeling van de kosten?

- Betalen wij als gemeente Winterswijk mee aan de heilige huisjes in andere gemeenten?

- Wat gaat de portefeuillehouder doen om deze heilige huisjes en nevensturing te laten verdwijnen?

Naast deze vragen moeten nu vooral ook kijken naar de toekomst. De veiligheidsregio moet weer ruimte krijgen om te herstellen en onze brandweer moet kwalitatief goed werk kunnen blijven leveren. Het CDA is daarom ook blij dat er een nieuwe directeur is binnen de VNOG, die transparant communiceert over de uitdagingen.

Er ligt een helder plan voor dit jaar om te werken aan beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Vooral bij de oordeelsvorming heeft het CDA een vraag.

We hebben nu drie varianten aangeboden gekregen. Als we kijken naar de kosten die hiermee gemoeid zijn, lijkt het het CDA van belang dat er meer varianten besproken moeten kunnen worden.

Het gaat tenslotte om de langere termijn, en het lijkt op dit moment uit te lopen op twee extremen ten opzichte van het huidige beleid, namelijk enerzijds kosten minimaliseren en inzetten op minimale wettelijke verantwoordelijkheden of anderzijds extra investeren en inzetten op lokale en regionale extra’s. Daarnaast is er de enigszins voor de hand liggende guldenmiddenweg waarbij we het huidige niveau blijven hanteren.

Daarom de volgende vraag:

- Kunt u zich er bij het algemeen bestuur voor inzetten dat er aanvullende varianten aangeboden worden bij het bepalen van de toekomst van de VNOG?

Het CDA is namelijk van mening dat er sprake moet zijn van een financieel gezonde organisatie, een organisatie waarin er voldoende aandacht is voor opleiden trainen en oefenen van het brandweerpersoneel, maar waar ook met gezond verstand ruimte geven aan innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door samenwerkingen te zoeken met andere veiligheidsregio’s, maar ook met andere partijen zoals bijvoorbeeld verzekeraars.

Het CDA wil daarom vragen om op basis van de programma’s van de VNOG scenario’s aan te bieden, zodat er een zorgvuldige keuze gemaakt kan worden en er daarmee ook meer controle is op de uitvoering.

Dank u wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.