09 december 2015

Woondroom in de Achterhoek

Bijdrage raadsrubriek Winterswijkse Weekkrant 8-12-2015

In de Achterhoek hebben Ondernemers, Overheid en Organisaties gezamenlijk de uitvoeringsagenda  'Achterhoek Agenda 2020' opgesteld. Men organiseert diverse bijeenkomsten en projecten met als doel om de Achterhoekers op gebied van wonen, werken en ondernemen van elkaar te laten leren.Op de website 'www.achterhoek2020.nl' staat een verslag van een project over het realiseren van je woondroom. Dat is een project over het combineren van de wensen op het gebied van wonen met de uitdagingen die er zijn met betrekking tot leegstand van gebouwen en het in stand houden van voorzieningen.Tijdens de inloopbijeenkomsten voor de ontwikkeling van de nieuwe omgevingsvisie bleek dat er in Winterswijk vraag is naar ruimere mogelijkheden voor hergebruik en splitsing van boerderijen.

In de Winterswijkse politiek leeft een heel ander beeld van een woondroom. Het moet mogelijk zijn om een stuk landbouwgrond te kopen om daar je eigen droom landhuis te bouwen. Dit voorrecht moet dan gecompenseerd worden met de aanleg van nieuwe natuur. Dit landhuis met maximaal drie wooneenheden gaat wel ten koste van het aantal te splitsen boerderijen.

Als we weten dat het financieel moeilijk is om leegkomende boerderijen als een enkele wooneenheid te onderhouden en dat het aantal te verdelen wooneenheden beperkt is, dan is het voor het CDA niet zo ingewikkeld meer. Wij vinden dat de belangen van de huidige bewoners van het buitengebied voor gaan en dat de beschikbare wooneenheden voor het buitengebied beschikbaar moeten zijn voor boerderijsplitsing en niet voor nieuw te bouwen landhuizen. Bij de evaluatie van het landgoederenbeleid heeft het CDA dat voorstel gedaan, maar  het lijkt wel of de bewustwording van de verwachte krimp van de bevolking en de toename van het aantal leegkomende boerderijen nog niet door gedrongen is, want de andere partijen wilden hier nog niet aan. Als je dan kijkt naar de rest van de Achterhoek, dan kunnen wij in Winterswijk op dit gebied in ieder geval nog wel wat leren.

Wim Elferdink

melkveehouder en fractievoorzitter CDA

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.