Op 29 december 2021 hebben alle fracties in de provincie Groningen, inclusief de fractie in Provinciale Staten, een brief gestuurd aan de noordelijke Kamerleden van het CDA. Hiermee spreken zij hun zorgen uit over de dreigende sluiting van de afdeling (Kinder)hartchirurgie in het UMC te Groningen.

Lees de brief hieronder;

 

Aan de CDA Tweede Kamerleden

Anne Kuik, Agnes Mulder, Harry van de Molen,

Cc Joba van den Berg

 

Onderwerp: Sluiting kinderhartchirurgie UMCG.

De fractie van CDA Het Hogeland maakt zich grote zorgen over het genomen besluit van minister Hugo de Jonge (VWS) om de afdeling kinderhartchirurgie van het UMC Groningen te sluiten. Voor duizenden zieke kinderen en volwassen hartpatiënten in Noord-Nederland zal deze sluiting grote gevolgen hebben.

Door deze zorg te concentreren in Utrecht en Rotterdam houdt dit concreet in dat de noordelijke helft van Nederland aangewezen is op de zorg in het westen en dat zal zowel voor de patiënten als ook voor de families ingrijpende consequenties hebben. Daarnaast is de zorg dat het besluit op termijn nog eens een domino-effect voor andere afdelingen van het UMCG kan betekenen door het verlies van expertise.

De gezamenlijke fracties van het CDA in de provincie Groningen willen jullie, als noordelijke CDA Kamerleden, vragen er bij de minister op aan te dringen dit besluit te heroverwegen. Dit in het kader van een juiste balans tussen kwaliteit van zorg en regionale beschikbaarheid. Dit verzoek doen wij ook namens vele CDA leden die hun zorgen bij ons kenbaar hebben gemaakt.

Overigens worden er achter de schermen door diverse mensen de nodige acties ondernomen en gesprekken gevoerd met o.a. Joba van den Berg, onze woordvoerster medische zorg in de Tweede Kamer. Met deze brief willen wij dan ook niemand passeren maar zie het als ondersteuning van allen die zich hier grote zorgen over maken.

Met vriendelijke groet,

Kor Berghuis, fractievoorzitter CDA Het Hogeland.

 

Namens de fracties van

CDA Eemsdelta

CDA Groningen

CDA Het Hogeland

CDA Midden-Groningen

CDA Oldambt

CDA Pekela

CDA Stadskanaal

CDA Veendam

CDA Westerkwartier

CDA Westerwolde

CDA Provincie Groningen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.