08 januari 2022

actie CDA Groningen tegen sluiting kinderhartcentrum

"Hart onder de riem voor dreiging sluiting van het kinderhartcentrum van het UMCG".

Op vrijdag 7 januari was er met een afvaardiging van verschillende fracties van het CDA vanuit de provincie een actie bij het UMCG tegen: “dreiging sluiting van het kinderhartcentrum van het UMCG”.

Dit initiatief voor deze actie lag bij de statenfractie o.l.v. Robert de Wit. Hierbij hebben alle CDA fracties zich aangesloten, ook fracties vanuit Drenthe waren aanwezig. Namens de fractie Stadskanaal waren Aike Maarsingh en Agnes Wubs aanwezig. De actie bestond uit het tonen van filmpjes waarbij verschillende leden van het CDA hun zorgen lieten blijken.

Hierbij wordt het kabinet opgeroepen om de huidige plannen te herzien. Vooral omdat dit het hele noorden raakt. Kinderarts, tevens hoofd van de kinderafdeling van het UMCG, Eduard Verhagen gaf toelichting over wat de gevolgen zijn van het sluiten van het kinderhartcentrum. Als deze zorg uit het noorden vertrekt, verliezen we veel kwaliteit, de experts zullen dan ook verhuizen, dat geeft meer gevolgen dan alleen in een ander deel van het land de operaties uit te voeren. Dit raakt de acute zorg van bijvoorbeeld een kind dat net gered is van verdrinking. Dit is ook zorg die gedaan wordt door het kinderhartcentrum. Doordat deze afstand nu te overzien is, is er hoge kans op overleving.

Maar wat niet vergeten moet worden, na een operatie bij een baby met hartproblematiek volgen vaak de jaren erna meerdere operaties en controles, de afstand is dan een grote zorg.

Wij mogen in het noorden niet afhankelijk worden van de Randstad, de plannen zijn nu dat er alleen een kinderhartcentrum komt in Utrecht en Rotterdam. Via een brief is onze ongerustheid verwoord naar Den Haag.

Zelfs mensen uit Noord-Duitsland maken gebruik van “ons” kinderhartcentrum. Dat vanuit Maastricht niet deze geluiden komen, heeft te maken met de kinderhartzorg dat vanuit Aken en Leuven georganiseerd is. De landelijke dekking moet daarom evenredig blijven, waardoor een dringende oproep om dit plan zo spoedig mogelijk te herzien. En dat deze zorg in het UMCG moet blijven. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.