CDA 2e Kamerlid Anne Kuik op bezoek in Veendam
Werkbezoek Anne Kuik.
Op 5 november jl. bracht Anne Kuik een werkbezoek aan de CDA afdeling Veendam-Wildervank.
Het doel van het werkbezoek was om in te gaan op jeugdcriminaliteit, drugsgebruik en de begeleiding van jongeren.
Samen met vertegenwoordigers van de CDA-fractie en -bestuur ging ze in gesprek met Robin Goeree, BOA uit de gemeente Hardenberg, Jeugdzorg en jongerencentrum Break van Compaen in Veendam en een opvanglocatie van het Leger des Heils in Veendam.
In de Grote Kerk in Veendam werd Anne met een kop koffie ontvangen. Met het CDA-bestuur van de CDA-afdeling Veendam-Wildervank werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Robin Goeree, BOA uit Hardenberg. In Hardenberg, een gemeente met ca. 62.000 inwoners, hebben ze een team van 6 BOA’s. Ze werken anders dan in de meeste gemeenten en hebben in die zin een voorbeeldfunctie.
In Hardenberg werken de BOA’s veel samen met de politie. Hun kantoor is in het politiebureau gevestigd. Met de horeca gaan ze met betrekking tot de handhaving m.b.t. de corona maatregelen vooraf in gesprek om te kijken hoe ze de maatregelen kunnen uitvoeren en vormgeven. De handhaving is op deze wijze eenvoudiger uit te voeren. Aan de andere kant blijft het lastig om bijvoorbeeld het gebruik van de QR-code te controleren.
Ook vertelde hij over project “Stuwdam, waarbij mensen bewust worden gemaakt van de gevaren als ze in zee gaan met criminelen. Ook verzamelen ze zoveel mogelijk informatie over potentiële druglocaties.
Na het middaguur bezocht Anne, samen met een aantal CDA bestuur- en fractieleden, Compaen aan het Jan-Salwa plein in Veendam. Ineke van Loo van Compaen ontving ons in het jongerencentrum Break. Ineke hield een boeiende inleiding over de aanpak van de jeugdzorg in Veendam. Onder andere werd de samenwerking met CG, Accare en Lentis Jonx belicht. Ook werd project “Orange the World” genoemd: aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook waren de jongerenwerkers en een vertegenwoordiger van Verslavingszorg aanwezig. Eenieder vertelde over de dagelijkse praktijk in de omgang met jongeren. Het supportteam, sportactiviteiten voor jongeren die moeilijk in beweging komen, Jongerenwerk op school (Kick-off), samen huiswerk maken (Bij de les), een Teenzmiddag, meidenavond en 18+ avond. Indrukwekkend was het verhaal van een jonge medeweker die in de jeugdcriminaliteit was terecht gekomen en met zijn ervaring ne de jeugd waarschuwt voor de verleidingen waar ze met mooie praatjes en een paar mooie sneekers in worden gezogen.
Het bezoek bij de jongeren in Break was indrukwekkend. Zo’n 20 – 25 jongeren komen daar dagelijks bijeen om met elkaar te kletsen, spelletjes te doen, muziek te maken en. Ook de BOA’s en Politie komen regelmatig langs om een praatje te maken. Jongeren wijzen elkaar terecht als ze over de schreef dreigen te gaan. Door het jongerencentrum heeft de jeugd in Veendam een plek om zich thuis te voelen en zijn/haar vragen en problemen te delen met anderen. Ook houdt het de jeugd van de straat. Compaen en Ineke worden van harte bedankt voor de ontvangst en de indrukwekkende verhalen.
Tot slot bracht Anne een bezoek aan een jongeren opvang van het Leger des Heils. Goed om te zien dat jongeren met problemen daar worden opgevangen en wordt geleerd hoe ze na hun 18e zelfstandig kunnen wonen en in de maatschappij kunnen functioneren.