11 juli 2024

Samen leven Samen zorgen

Voorzitter, wethouders, raadsleden en alle belangstellenden.

Het is vandaag 8 juli 2024 en wij zijn met onze gemeenteraad in Veendam bijeen om de vaststelling jaarrekening 2023 en de voorjaarsnota 2024 vast te stellen. Een goed moment ook om het reilen en zijlen in onze Raad en onze mooie gemeente Veendam te beschouwen.

Samen leven……………Samen zorgen

Samen zijn wij onderdeel van een groter geheel, zorgen samen voor een sterke samenleving en ervaren dan samen de zingeving. Zo kunnen wij samen tegenslagen makkelijker aan. Een sterke samenleving begint met de samenleving verantwoordelijk te maken. Samen werken aan de toekomst. Er zijn vele uitdagingen ook hier in Veendam. De gemeenteraad bestaat uit 21 verschillende personen en is een afspiegeling van onze gemeente. Samen de uitdaging aangaan om het beste te doen voor de gemeente Veendam. Met elkaar verdraagzaam en omzien naar elkaar. Elke partij doet mee of de partij nu groot is of klein. Naar elkaar luisteren en bereid zijn om je eigen mening bij te stellen als blijkt dat de ander een punt heeft waar jijzelf of je partij niet bij stil heeft gestaan of gewoonweg niet heeft ingezien. Je oordeelt vaak als je het niet begrijpt en je begrijpt het vaak niet als je oordeelt. Samen leggen wij de puzzel.

De bewoners van Veendam worden door ons allemaal gehoord en de één hoort iets anders dan de ander. Wanneer je een goede leider wilt zijn loop je achter de groep en houdt je alles scherp in de gaten. Sommige leiders lopen voor de groep en kunnen veel verliezen. De gemeenteraad heeft niet één leider want wij zijn alle 21 gekozen als gemeenteraadslid en alle 21 willen wij het beste voor Veendam. Samen staan wij voor de uitdaging om de juiste dingen op te pakken en samen te zorgen dat iedereen graag in de gemeente Veendam mag wonen, werken en leven. Luisteren naar elkaar is ontzettend belangrijk en macht is dodelijk. Wanneer er macht wordt uitgeoefend slaat dit de discussie en het debat dood. Er worden mensen aan de zijlijn gezet die hun uiterste best doen voor de gemeente. Samen bekijk je alles van verschillende kanten en zijden. Samen beslissen en soms kan dit betekenen dat wat jij voor ogen had niet doorgaat omdat de ander jouw ogen iets anders laten zien. Aanvullen is de beste verdediging, maar moeten wij ons standpunt verdedigen of is het beter om elkaar aan te vullen. Samenwerken is niet tegenwerken.

Het juiste doen……………….Recht doen.

De basis moet gebaseerd zijn op vertrouwen zijn en eerlijkheid.

Deze week lazen de meeste inwoners in de Koerier dat de Gemeente Veendam 4,6 miljoen euro overhoud. Wethouder Schmaal vertelt dat een deel van het positieve resultaat resterende middelen betreft die in 2023 voor specifieke activiteiten beschikbaar gesteld zijn en dat deze middelen beschikbaar dienen te blijven om de activiteiten af te kunnen ronden.

Het andere deel is te danken aan een aantal incidentele meevallers.

Het CDA is blij met deze meevaller en wil ook investeren. Wanneer je investeert moet je ook een buffer houden voor andere tijden of wanneer het anders loopt dan verwacht of gedacht. Dus een deel wegzetten in het Algemene Bestemmingsreserve lijkt het CDA nodig voor alles wat ons de komende jaren nog te wachten staat. Er moet ook geïnvesteerd worden om stilstand of zelf achteruitgang tegen te gaan.

Wij willen de wereld beter achter laten voor onze kinderen en kleinkinderen en koesteren de cultuur & tradities, die we hebben geërfd hebben van onze voorouders. Dit heet rentmeesterschap. Goede rentmeesterschap gaat ook over financiën.

Wij moeten verantwoordelijk omgaan met geld zodat de volgende gemeenteraad, of al eerder wijzelf de rekening gepresenteerd krijgen. 

  • Denk hierbij aan de energiekosten voor wonen die mogelijk de komende jaren blijft stijgen. Een goede financiële regeling voor de mensen die onder de armoedegrens komen blijft nodig.
  • Denk hierbij aan de klimaatverandering. Lange droge periodes wisselen zich af met hittestress en hevige regenval, zoals kortgeleden hier in Veendam waarbij er bijna 100 mm neerslag viel. Ondergelopen kelders en wegen en de schades die dit meebracht.
  • Denk hierbij aan de nieuwe wet-- en regelgeving, zoals de Europese richtlijn Stedelijk afvalwater waar ook Veendam de nodige maatregelen zal moeten nemen.
  • Denk hierbij aan het ravijnjaar (2026) die op ons af gaat komen.
  • Denk hierbij aan de kosten van de  jeugdzorg en WMO.

De jeugd willen wij een veilig en betrouwbare gemeente bieden die oog heeft voor hun zorgen en behoeften. Jongerenwerk is daarom erg belangrijk. Wij zijn trots op onze jongeren die bezig zijn met hun eigen toekomst en de kansen pakken die ze krijgen.

Wij zien dat er regelmatig vernielingen zijn en zelf de nieuw aangeplante boompjes het moeten ontgelden. Wij zeggen niet dat de jongeren dit gedaan hebben, want wij waren er niet bij, maar dit treft iedere Veendammer. Vernielingen kosten geld, gemeenschapsgeld waar dan niet iets anders voor kan worden gedaan. Je kunt het geld immers maar één keer uitgeven.

Jongerenwerk in Veendam kan nog meer versterkt worden en het zou goed zijn wanneer hier extra geld voor vrijgemaakt gaat worden uit de incidentele meevallers.

Het CDA is voor een veilig en betrouwbare gemeente en dit geldt ook voor de verkeersveiligheid. Veilige wegen- voet en fietspaden en goed zicht voor iedere deelnemer in het verkeer is belangrijk. Vaak zie je dat door hoge heggen, bossages of boomopschot het zich op de weg te wensen overlaat. Dit zag je op sommige plekken ook op de Sorghvlietlaan.

Met dank aan de wethouder die dit direct opgepakt heeft, alhoewel sommige tussenstukken nog te wensen overlaat.

Tevens vragen wij aandacht voor onze vijvers en waterwegen. De watergangen zijn veelal vol gegroeid met planten en om deze te verwijderen zal er meer geld vrijgemaakt moeten worden. Het liefst zo spoedig mogelijk. Wanneer een deel van resterende middelen hieraan besteed zou worden zou dit voor iedere Veendammer een groot goed zijn.

Hierbij willen wij de inwoners van Veendam wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en de zorg voor hun eigen woonomgeving. Dat wij met ons allen zorg dragen voor een mooi, gezond en verzorgd Veendam. Dat betekent ook dat de gemeentelijke voetpaden en wegen niet overwoekerd worden door struiken, hagen en bomen van de inwoners zelf.  Wat kunnen wij als inwoners zelf doen om het voor ons allen zo leefbaar en veilig mogelijk te maken?

Het CDA wil de gemeente attenderen op het vele Jakobskruidkruid die je veelvuldig in de bermen ziet. Wanneer dit gemaaid wordt voordat het uitgebloeid is geeft het geen problemen. Het CDA zou dan ook graag horen van de wethouder of hij dit kan garanderen.

Het CDA maakt zich sterk voor een rechtvaardig bestuur dat duidelijke grenzen stelt en mensen zekerheid geeft. Wij worden strijdbaar als minderheden worden gediscrimineerd. Artikel 1 in de Grondwet is er niet voor niets.

Wij maken ons zorgen om de ondermijning, de vele jongeren in de jeugdzorg, de hoofpijndossiers die wij hier in Veendam hebben en hopen dat wij hier samen iets aan kunnen doen.

Wanneer je echt samen vooruit wilt gaan, moet je eerst kijken wat je tegenhoudt en dit aanpakken. Vertrouwen hebben in elkaar en in de toekomst. Optimistisch en respectvol vooruit.

De waarheid bestaat, de leugen wordt uitgevonden.

We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn het gelukkigst als we in gemeenschap met anderen leven. We willen worden gezien en gewaardeerd. Wij zijn allemaal geboren om echt te zijn en niet om perfect te zijn.

De overheid zorgt voor de basis van bestaanszekerheid: voor iedereen is er gezondheidszorg, onderwijs en inkomen. Mensen die kwetsbaar zijn geworden verdienen steun. Steun van een sterke samenleving en steun van een beschermende overheid.

Iedereen in onze samenleving heeft een eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen kunnen we meer. Wij willen een gemeente die niet de inwoners van het kastje naar de muur stuurt, maar oog heeft voor alle inwoners en hun behoeften en vragen. Een goed werkend Klant-Contact-Centrum is een groot goed.

Keuzes maken, risico’s nemen, risico’s spreiden en stap voor stap naar een toekomstbestendig Veendam. Een Veendam die mensen met elkaar verbind. Dankbaar zijn wij voor een ieder die hieraan meebouwt.

Tevens dank aan allen die voor en achter de schermen ons van informatie en stukken voorzien. De stille krachten achter de schermen zijn van onbetaalbare waarde. Dankdankdank.

Ingrid Drenth, CDA fractievoorzitter.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.