Rapport Joods vastgoed in de Tweede wereldoorlog
Nationaal Holocaust Namenmonument
Rapport Joods vastgoed in de Tweede wereldoorlog
In oktober 2020 heeft de CDA-Fractie een schriftelijke vraag ingediend i.v.m. het onderzoek naar verleden Joods vastgoed na de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Westerkwartier.
Reden: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 83 Joodse inwoners uit het Westerkwartier weggevoerd en op tragische wijze vermoord. Aduard 4 – Grijpskerk 8 – Leek 61 - Niezijl 4 – Visvliet 2 – Zuidhorn 4
Bedoeling was om duidelijkheid te krijgen over het achtergebleven onroerend goed van Joodse eigenaren en nabestaanden en dit in kaart te brengen en daarna resultaat van het onderzoek in de openbaarheid te brengen.
Het onderzoek heeft zich uitgebreid naar de rol van vijf Groningse gemeenten, Oldambt, Veendam, Midden-Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland.
Het onderzoek naar de rol van vijf Groningse gemeenten bij de onteigening van Joods vastgoed is klaar. Een gedegen uitgebreid rapport van 264 pagina’s is het resultaat. Op 9 maart hebben de onderzoekers de resultaten van het 1,5 jaar durende onderzoek gepresenteerd in Winschoten. Eindverantwoordelijke voor het onderzoek is Richard Paping, hoofddocent Rijksuniversiteit Groningen.
Thema aan de voorzijde van het rapport:
‘… worden geacht nimmer den eigendom te hebben verloren’
De CDA-Fractie is content met het uitgebreide rapport en dankt hierbij de onderzoekers voor hun indrukwekkend resultaat en in openbaarheid brengen, door meer duidelijkheid over een trieste tijd uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij er meer duidelijkheid is gekomen over vooral het vastgoed.
Voor de vijf gemeenten en o.a. het Joodse Schooltje in Leek zal dit rapport reden geven tot uitgebreide studie en aanpassingen in de al vastgelegde geschiedenis.