Voedselagenda
Op vrijdagmiddag 17 november zijn wij geïnformeerd over de aanpak Voedselagenda. Het huidige voedselakkoord gaat over in een Voedselagenda. Een van de aanjagers was de gebiedscoöperatie. Zoals bekend is dit failliet gegaan. We zijn dan ook nog steeds in afwachting van de afwikkeling en evaluatie. Wat ons betreft laat dit te lang op zich wachten. We spraken met elkaar over het belang van gezonde voeding en betaalbaarheid. Over steeds meer initiatieven op scholen (gezonde school), gezonde kantines en bijvoorbeeld koken in de buurt. Over fruitbomen in de vrije natuur en commerciële voedselbossen en voedseltuinen. Daarnaast over nieuwe initiatieven die worden ontwikkeld en uitgerold om te komen tot gezond en betaalbaar voedsel, passend bij het seizoen. Kinderen en inwoners betrekken en informeren. De projectleider leidde ons via een duidelijke presentatie door alle facetten en mogelijkheden. Enkele speerpunten: duurzame landbouw, gezonde voedselomgeving, gezond eten en van dichtbij, minder voedselverspilling Wist u dat het Westerkwartier in de top staat van het aantal aanwezige melkkoeien?
Daarna zijn we op bedrijfsbezoek geweest bij Streekboer. Dit jonge bedrijf wil de keten tussen Boer en Bord zo kort mogelijk maken en ook de boeren een eerlijke prijs betalen voor hun producten. Ruim 600 klanten nemen producten af van Streekboer die op een eerlijke en duurzame wijze zijn verbouwd of gemaakt. Zij richten zich vooral op Noord-Nederland.
Als bedankje ontvingen de vrouwelijke ondernemers het Kookboek Samen Koken in het Westerkwartier. Een kookboek die is samengesteld voor een lekker, eenvoudig en voor iedereen te maken maaltijd.