Eens met hoofdlijnen kostentoedelingsverordening
De juni-vergadering 2018 van het Algemeen Bestuur (de laatste vergadering voor de vakantie) stond vooral in het teken van het bereiken van overeenstemming over de hoofdlijnen van de nieuwe kostentoedelingsverordening. Deze verordening regelt de belastingheffing voor het watersysteem; dit betreft de kosten van de waterkeringen, van de gemalen, van het baggeren van de sloten, e.d. Vijf jaar geleden is daar een heftig politiek debat over gevoerd - ook door het CDA -, om te komen tot een eerlijke belastingdrukverdeling over de inwoners, de bedrijven en de agrariërs. Zie bijgaand diagram hoe de belastingen verdeeld worden over de verschillende categorieën belastingbetalers. En in de grafiek kunt u zien e.e.a. zich de laatste 15 jaar heeft ontwikkeld. Na 5 jaar moest de kostentoedelingsverordening zie hier worden herijkt, maar was er minder politiek debat. Het CDA heeft het voorstel van het Dagelijks Bestuur gesteund om de verdeling niet echt te veranderen. Alleen wilden we een actualisatie doorvoeren van de grondwaardes en van de al of niet buitendijkse gebieden. Dit vooral omdat er een complete herziening aan zit te komen van de landelijke wetgeving, zodat w.s. over een paar jaar alles toch verandert en nu een (ingewikkelde) politieke discussie binnen HHNK of het allemaal nog een beetje eerlijker kan, niet zo zinvol is. In september valt het definitieve besluit. Voor een paar honderd bewoners en bedrijven langs het Noordzeekanaal gaat de actualisatie wel betekenen dat ze meer dan het dubbele moeten gaan betalen, omdat een korting doordat ze buitendijks liggen t.o.v. de zeewering, vervalt. Dit komt omdat inmiddels de waterkering bij IJmuiden op Deltasterkte is en de dijken langs het Noordzeekanaal niet meer als zeewering dienen. Er zal extra aandacht aan de communicatie worden besteed om dit aan de betreffende belastingbetalers goed uit te leggen.
Een ander besluit hebben we genomen over de vrijgave van het projectplan voor de Zeedijk ‘t Horntje. Dit betekent dat het onderzoeksinstituut NIOZ op Texel binnendijks komt, iets waarvoor het CDA steeds heeft gepleit!
Verder heeft de CDA-fractie ook antwoord gekregen op haar schriftelijke vragen over de onzekere toekomst van twee paviljoens op het strand van Castricum, vanwege een mogelijk aan te passen 'rode' zone met een lengte van 250 meter waarbinnen jaarrond-exploitatie is toegestaan. Een en ander is afhankelijk van de uitkomst van een pilot die HHNK uitvoert waarbij het effect van jaarrond-exploitatie op de ontwikkeling van de duinen wordt bezien. De fractie van CKenG heeft daar ook vragen over gesteld aan B&W van de gemeente Castricum. Het college van Dijkgraaf & Hoogheemraden heeft op onze vragen geantwoord dat de pilot grote aandacht krijgt, en dat we de uitkomsten in oktober zullen ontvangen. Als CDA-fractie zullen we dit onderwerp nauwkeurig blijven volgen.