Wil je in de Haagse politiek aandacht krijgen. Dan is een stuk rood vlees opgooien in een plenair debat heel effectief en is succes bijna verzekerd. Veel collega’s zullen er vervolgens opduiken, interrupties aan gaan besteden en je podium groter en groter maken.

Dat zagen we deze week ook weer gebeuren in de begroting binnenlandse zaken. En iedereen heeft gelijk als hij of zij zegt, ik ga over mijn eigen woorden en inbreng in een debat. Maar is het zoveel gevraagd om tijdens een begroting Binnenlandse Zaken met elkaar met name daarover van gedachte te wisselen? Samen proberen de decentrale overheden die het financieel zwaar hebben te helpen? De positie van onze lokale volksvertegenwoordigers te versterken? Hoe we het begrotingsartikel openbaar bestuur en democratie, waaronder alle maatregelen op het gebied van goed bestuur vallen, ingevuld willen zien? Hoe we onze uitvoeringsorganisaties in hun kracht te zetten en te helpen bij de complexiteitsreductie die we allemaal zo broodnodig vinden?

En ik ben niet naïef, ik weet hoe politiek tegenwoordig werkt. Maar de vraag is of, hoe we het nu vaak doen, bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen waar we met elkaar voor staan. En de vraag stellen, is de vraag beantwoorden natuurlijk.

Gelukkig was het debat over de wet Hersteloperatie Toeslagenaffaire veel constructiever. Tijdens dit debat concludeerde we als Kamer met elkaar dat een aantal aspecten ons niet lekker zaten. En in plaats van doordrammen hebben we na de eerste termijn geschorst zodat de staatssecretaris nog eens goed naar een aantal zorgen van de Kamer kan kijken. Over een paar weken gaan we met extra informatie (en ik hoop aanpassingsvoorstellen van het Kabinet) het debat afronden en conclusies met elkaar trekken. We nemen dus tijd voor zorgvuldige wetgeving. En zo kan het dus ook. En daar ben ik dankbaar voor!

Mocht je overigens zin hebben ons CDA-team en “mijn” cluster te versterken. Er staat een hele mooie vacature open! Met ons werken aan plannen die bijdragen aan een verantwoordelijke samenleving!

Fijne zondag!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.