Voor heel veel mensen is politiek iets voor “daar in Den Haag”. Veel mensen vragen ook vaak aan me als ze me tegen komen, “hoe is het, daar in Den Haag”? Afgelopen week kreeg ik deze vraag opvallen weinig. Maar kreeg ik vooral meningen van diezelfde mensen. Mensen die me massaal gingen appen of mailen omdat het ze hoog zat. Meningen die variëren van “waar zijn jullie daar mee bezig”, “ga aan het werk”, tot, “ik schaam me kapot voor jullie gedrag”. En ook ik heb met verbazing het schouwspel van afgelopen week aangezien en gehoord. En eerlijk gezegd was ik ook niet helemaal verbaasd. Als je ziet hoe wij X (je weet wel Twitter) gebruiken om elkaar de maat te nemen. Dan kun je verwachten dat deze X wereld en de werkelijke wereld in elkaar gaan overlopen. Je mening op social media is toch dezelfde als in een debat neem ik aan?

En eigenlijk ook best een raar fenomeen. Je eigen populariteit proberen te vergroten door op een ander te gaan staan via social media. De ander veroordelen voor je eigen likes. En dat terwijl Nederland een politiek nodig heeft die bereid is te luisteren in plaats van meteen te oordelen, het inhoudelijke debat in plaats van stevige oneliners, verbinding in plaats van polarisatie. Als politicus twijfel ik best vaak of ik het wel goed genoeg doe. Het is immers een belangrijk en bijzonder ambt wat maar 150 mensen mogen uitoefenen. X is voor mij bijvoorbeeld vooral om inhoud te delen. En debatten een gespreksplaats (en dat mag stevig) om met elkaar tot oplossingen te komen.

Belangrijke onderwerpen zoals fiscale rechtsbescherming, financiële weerbaarheid of versterking van ons maatschappelijke middenveld waar ik me hard voor maak lenen zich minder voor stevige oneliners of spannende talkshows maar zijn daardoor niet minder belangrijk. Dit weekend, na weer tig terechte “ik schaam me voor jullie” berichten besloten lekker zo politiek te blijven bedrijven. Politiek van de lange adem. En gelukkig zijn die politici nog steeds met velen!

Nu een paar weken reces en tijd voor thuis en een paar onderwerpen echt wat uit te gaan werken.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.