Nederland telt nu 18 miljoen inwoners. De grootste groei komt door migratie. Daarom pleitte CDA-Kamerlid Inge van Dijk op 4 september in het Algemeen Dagblad voor een akkoord tussen bedrijfsleven en kabinet over hoeveel arbeidsmigranten echt nodig zijn. Lees haar opiniestuk hieronder.

 

De groei van het aantal inwoners komt met name door migratie, en een aanzienlijk deel ervan is arbeidsmigratie. Dat maakt de vraag met hoeveel mensen we in Nederland kunnen wonen, werken en verantwoordelijk samenleven urgenter dan ooit. Zonder antwoord daarop kan er geen ruimte zijn voor ongecontroleerde economische immigratie.

Arbeidsmigranten geven druk op woningen

Niks doen en doorgroeien in dit tempo betekent een bevolking van 21 tot 23 miljoen inwoners over 25 jaar. Dat is onhoudbaar en onwenselijk. Nederland is al een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en dat zou een te grote vraag naar betaalbare woningen, goede zorg en onderwijs veroorzaken.

Geen migratie en een krimpende bevolking is tegelijkertijd ook onverantwoord als we weten hoe enorm de vergrijzing effect heeft op onze economie en publieke voorzieningen. De staatscommissie demografische ontwikkeling concludeerde dan ook dat de groei afgeremd moet worden tot ‘gematigd’ waardoor er 19 tot 20 miljoen mensen in Nederland wonen in 2050.

Het gaat niet alleen om asielmigraten

Er is nu sprake van ongebreidelde uitbreiding: door alle vormen van migratie – arbeids-, studie- en asielmigratie – komt er jaarlijks een stad als Zwolle bij. Deze groei beperken vraagt van de samen­leving en de politiek om keuzes te maken. Als we bijvoorbeeld arbeidsmigratie nemen, zien we dat op dit moment de vraag van bedrijven bepaalt hoeveel arbeids­migranten naar Nederland komen. Dat is geen houdbaar systeem. Daarnaast lijkt de nieuwe coalitie in het hoofdlijnenakkoord alleen maar oog te hebben voor asielmigranten. Daardoor pakt ze maar een deel van het probleem bij de kop en lost het dus niet op.

Als we de groei van migratie, en dus ook arbeidsmigranten, willen afremmen moeten we keuzes maken. Waar ligt de toekomst van de Nederlandse economie en waar hebben we dan arbeidsmigranten nodig? En net zo belangrijk, waar willen we dat arbeidsmigranten niet meer worden ingezet?

Arbeidsmigratietop

In een verantwoordelijke samenleving maken kabinet en bedrijfsleven die keuzes niet op eigen houtje maar met elkaar. Daarom wil het CDA dat het kabinet een arbeidsmigratietop organiseert om een akkoord te sluiten met het bedrijfsleven. Daarin moet worden afgesproken hoe de vraag naar arbeidsmigratie geremd kan worden.

Wat het CDA betreft kiest een bedrijf ervoor om te innoveren of om mensen die (meer uren) willen werken aan de slag te helpen. Als laatste mogelijkheid komen er arbeidsmigranten aan te pas. Op die manier kan de economie verantwoord blijven groeien en kunnen publieke voorzieningen ook in de toekomst gefinancierd worden. Tegelijkertijd vraagt dit om een rem op de bevolkingsgroei.

Deze keuzes vragen om overleg en verantwoordelijkheid nemen vanuit zowel het bedrijfsleven als het kabinet. De politiek moet erkennen dat arbeidsmigratie noodzakelijk blijft, maar ook streng normeren als het gaat om fatsoenlijk loon, een fatsoenlijke woning en fatsoenlijke uitzendbureaus in de sectoren waar alleen migranten oplossing bieden. Met een arbeidsmigratietop maken we die keuzes voor de toekomst samen. Zo krijgen we als samenleving grip op migratie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.