Lezing door Dr. Verhagen: Een herwaardering van Charles Ruijs de Beerenbrouck
Tussen 1918 en 1933 was Charles Ruijs de Beerenbrouck elf jaar minister-president. Hij was de eerste katholiek in dat ambt en slechtte zo, ‘dubbel gehandicapt’ door zowel Limburger als katholiek te zijn, de protestantse weerstand tegen de politieke doorbraak van de katholieken. En passant hield hij de socialisten buiten de deur.
Ruijs is in de vergetelheid geraakt, vaak afgeschilderd als een tweede rangs politicus of iemand die weinig tot stand heeft gebracht. In zijn proefschrift Toen de katholieken Nederland veroverden maakt Frans Verhagen korte metten met die reputatie. Niet alleen blijkt Ruijs een sluw en effectief politicus die het interbellum domineerde als geen ander – hij was langer premier en aanzienlijk succesvoller dan Hendrik Colijn –, tijdens zijn regeerperiode werden ook belangrijke resultaten geboekt.
Met Piet Aalberse als minister legde het kabinet Ruijs de fundamenten van de Nederlandse verzorgingsstaat. Hij pareerde de ‘revolutiepoging’ van Troelstra en loste de komst van de keizer in november 1918 verstandig op. Als voorzitter van de nieuw gevormde RKSP tussen 1925 en 1929 was Ruijs verantwoordelijk voor het in stand houden van een brede volkspartij die de katholieke eenheid kon bewaren door alle standen en klassen aan zich te binden.
Verhagen stelt bovendien dat Ruijs door het bewaren van de katholieke eenheid de basis legde voor de dominantie van de katholieke politiek gedurende de rest van de twintigste eeuw – tot 1994, het einde van het derde kabinet Lubbers.
Deze provocerende en tot tegenspraak uitnodigende stellingen zal Dr. Verhagen toelichten tijdens een lezing die hij op maandagavond 25 april a.s. houdt in De Roosterhoeve te Roosteren. Aanvang 20.00 uur. De lezing is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden in de meest actuele update van het levensverhaal van Charles Ruijs, Limburger en eerste minister-president van katholieke signatuur.