Meer betrokkenheid van inwoners
Participatie moet echte participatie zijn, inwoners van jong tot oud moeten mee kunnen denken over oplossingen in hun directe omgeving of inbreng kunnen leveren aan beleidsnota’s. De gemeente is er immers voor haar inwoners.
Wij willen de denkkracht, daadkracht en betrokkenheid van inwoners maximaal benutten. Daarbij zoeken we nadrukkelijk naar mogelijkheden om inwoners die zich minder laten horen te bereiken.
Wij willen dat dienstverlening dichtbij de inwoners en ondernemers wordt aangeboden én waar mogelijk digitaal. Tenzij de situatie om maatwerk vraagt bijvoorbeeld in de zorg (sociaal domein) waar vaak kennis van de specifieke situatie vereist is om goede diensten te
verlenen.
Wij zijn voor het uitdaagrecht (‘right to challenge’). Als inwoners een project sneller, goedkoper of met meer draagvlak uit kunnen voeren dan de gemeente, moet hiervoor ruimte worden gegeven.
Initiatief uit de samenleving voorrang geven moet normaal worden. De gemeente hoeft niet alles zelf te doen. Bij zoveel mogelijk projecten moet de gemeentelijke organisatie zich afvragen of zij zelf aan de slag gaan of dat ideeën van de inwoners uitgevoerd kunnen worden.
Wij willen dat in de planningsfase (vroege fase) overleg plaatsvindt met omwonenden en er gelegenheid is om mee te denken. Dit doen we om goede ideeën te verzamelen en zodat bezwaarprocedures minder nodig zijn.
Participatie is echter niet alleen politieke participatie. Voor ons is sociale participatie minstens zo belangrijk. Kansarme jongeren en eenzame ouderen worden regelmatig vergeten als het gaat om participatie. Wij willen extra aandacht voor deze twee groepen. Een duurzaam betrokken samenleving begint namelijk bij inclusiviteit en het samen doen.