12 april 2017

Grensbewoners betalen de tol

Vrij reizen door Europa, de invoering van de euro en meer recentelijk de afschaffing van de extra telefoonkosten in het buitenland: slechts een kleine greep uit de vele maatregelen die we in Europa genomen hebben om de grensoverschrijdende obstakels te verminderen of geheel weg te halen. Ook de Europese regeringsleiders zeggen dat ze voorstander zijn van Europese samenwerking en dat ze de barrières graag zien verdwijnen, maar in de praktijk blijkt daar maar bitter weinig van...

Een treffend voorbeeld hiervan is de invoering van het Duitse tolsysteem. Duitsland wil een tolheffing gaan hanteren, waarbij de meeste kosten voor rekening van de buitenlandse automobilist komen. EU-landen mógen weliswaar tol heffen, maar zonder benadeling van buitenlanders. In het Duitse voorstel profiteren echter alleen eigenaren van in Duitsland ingeschreven zuinige auto’s van een verlaagde jaarlijkse wegenbelasting. Het zijn dus de buitenlandse weggebruikers die het Duitse tolsysteem betaalbaar en houdbaar moeten maken. In het Europees Parlement hebben we met een overweldigende meerderheid fel bezwaar hiertegen aangetekend.

Het zijn eerst en vooral de bewoners van grensregio’s, zoals de inwoners van Peel en Maas, die de dupe worden van een dergelijk tolsysteem. Juist in deze regio’s gaan mensen veelvuldig over de grenzen heen, om te werken, te wonen, te winkelen of naar de dokter te gaan. En uitgerekend deze mensen worden verder ontmoedigd om de grens over te steken, terwijl grensregio’s juist het toonbeeld van Europese samenwerking moeten zijn.

Ik heb de Europese Commissie dan ook nadrukkelijk verzocht om zich te blijven verzetten tegen dit slechte Duitse plan en om Duitsland om het matje te blijven roepen. Het is immers voorbehouden aan de Commissie om actie te ondernemen. Iedere vorm van discriminatie zullen we echter samen moeten bestrijden. Ook zullen we in gezamenlijkheid - Europees Parlement, Europese Commissie en nationale regeringen - ervoor moeten zorgen dat de grenzen afgebroken worden en er géén nieuwe grenzen opgeworpen worden. 

Jeroen Lenaers
Lid Europees Parlement

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.