Kerkdorpen Sittard-Geleen toeristische trekpleister voor de toekomst
Volgens raadsleden Patrick Brouwers en Jos Schlössels kunnen de kerkdorpen van Sittard-Geleen op termijn een aantrekkelijke omgeving worden om te recreëren in de meest brede zin van het woord. Zij vormen samen met Sittard en Geleen de ideale match tussen wonen, werken, cultuur, sport en recreatie.
Het project Grensmaas is inmiddels ruim 10 jaar operationeel en vormt het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. De werkzaamheden strekken zich uit over een traject van 43 kilometer tussen Maastricht en Echt-Susteren. Inmiddels zijn de locaties Borgharen, Itteren, Visserweert/Illikhoven en Geulle aan de Maas klaar. In Bosscherveld en Nattenhoven zijn de graafwerkzaamheden in een ver gevorderd stadium.
In Sittard-Geleen vinden op dit moment de werkzaamheden plaats in het Trierveld en Koeweide nabij Grevenbicht en Papenhoven. Het te doorlopen tijdspad is vorig jaar als gevolg van de extreem lange economische crisis met drie jaar verlengd tot en met 31 december 2027.
In Borgharen en Geulle waar de werkzaamheden inmiddels afgerond zijn, is een nieuw stuk natuur tot stand gekomen. Een ontwikkeling waar natuurdeskundigen maar ook burgers laaiend enthousiast over zijn. Van heinde en verre weet men het nieuwe natuurgebied al geruime tijd te vinden.
Dit creëert volgens Brouwers en Schlössels van het CDA voor Sittard-Geleen nieuwe uitdagingen, uiteraard ook voor buurgemeenten Echt-Susteren, Stein, Maasmechelen en Maaseik. Sittard-Geleen krijgt demogelijkheid zich nog meer in de picturete werken. Niet alleen als aantrekkelijke stad om te wonen en te werken, maar ook recreëren kan na afronding van het Grensmaasproject tot volle bloei komen in RivierPark Maasvallei. Verder bijkomend voordelig effect is volgens Patrick en Jos dat de recreatiein het drukbezochte Heuvelland in zekere mate getemporiseerd kan worden en daardoor meer spreiding in het Zuid-Limburgse toerisme ontstaat. Een ontwikkeling waar de media en betrokken partijen recent nog melding van maakten.
“Aan de overkant van de Maas” zijn de Grensmaas-werkzaamheden inmiddels grotendeels afgerond en wordt ook daar volop gewerkt aan de totstandkoming van nieuwe natuur en vindt er uitgebreide recreatie plaats. Volgens de 2 raadsleden van het CDA wordt het dus tijd voor wat meer actie “aan deze kant van de Maas”.
Het CDA is dan ook van mening dat de ontwikkeling van de nog te vormen Maasvallei snel op de agenda moet komen. Als de gemeente Sittard-Geleen zich maximaal hiervoor wil inspannen, kunnen met name de kleine kernen van Sittard-Geleen op de langere termijn een mooie en aantrekkelijke doorontwikkeling op het gebied van o.a. recreatie en horeca tegenmoet zien en hiervan maximaal profiteren.
Binnen het CDA Kleine Kernen-overleg hebben inmiddels verschillende brainstormsessies plaatsgevonden en zijn er ideeën geopperd omtrent de invulling van dit nog te vormen stuk natuur. Patrick en Jos vinden dan ook dat er van gemeentewege niet meer té lang gewacht moet worden met het ter discussie stellen van dit thema, want ook hier geldt: “regeren is vooruitzien”.
Het CDA is dan ook erg benieuwd naar de huidige stand van zaken en heeft het college hierover een aantal vragen gesteld, zoals de toekomstvisie van het college, de samenwerking met de buurgemeenten en het economisch/toeristisch toekomstperspectief voor de dorpen in Sittard-Geleen.
---------------------------
Betreft: vragen ex artikel 43 RvO betreffende Grensmaasproject in Sittard-Geleen.
Geacht college,
Het project Grensmaas is inmiddels ruim 10 jaar operationeel en vormt het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. De werkzaamheden strekken zich uit over een traject van 43 kilometer tussen Maastricht en Echt-Susteren. Inmiddels zijn de locaties Borgharen, Itteren, Visserweert/Illikhoven en Geulle aan de Maas klaar. In Bosscherveld en Nattenhoven zijn de graafwerkzaamheden in een ver gevorderd stadium.
In onze gemeente vinden op dit moment de werkzaamheden plaats in het Trierveld en Koeweide nabij Grevenbicht en Papenhoven. Het te doorlopen tijdspad is vorig jaar zoals bekend als gevolg van de extreem lange economische crisis met drie jaar verlengd tot en met 31 december 2027.
In Borgharen en Geulle waar de werkzaamheden inmiddels afgerond zijn, is een nieuw stuk natuur tot stand gekomen. Een ontwikkeling waar natuurdeskundigen maar ook burgers laaiend enthousiast over zijn. Van heinde en verre weet men het nieuwe natuurgebied al geruime tijd te vinden.
Dit creëert volgens het CDA voor Sittard-Geleen nieuwe uitdagingen, uiteraard ook voor onze buurgemeenten Echt-Susteren, Stein en niet te vergeten onze buren in Maasmechelen en Maaseik. Sittard-Geleen krijgt dus de mogelijkheid zich nog meer in de picture te werken. Niet alleen als aantrekkelijke stad om te wonen en te werken, maar ook recreëren kan na afronding van het Grensmaasproject in de breedste zin van het woord tot volle bloei komen. Verder bijkomend voordelig effect is volgens ons dat de recreatie in het drukbezochte Heuvelland in zekere mate wat getemporiseerd kan worden en daardoor meer spreiding ontstaat. De media en betrokken partijen maakten hier recent nog melding van.
“Aan de overkant van de Maas” zijn de Grensmaas-werkzaamheden inmiddels grotendeels afgerond en wordt ook daar volop gewerkt aan de totstandkoming van nieuwe natuur en vindt er uitgebreide recreatie plaats. Volgens het CDA wordt het dus tijd voor wat meer actie “aan deze kant van de Maas”.
Wij vinden dan ook dat de ontwikkeling van het nog te realiseren RivierPark Maasvallei snel op de agenda moet komen. Als de gemeente Sittard-Geleen zich maximaal hiervoor wil inspannen, kunnen met name de kleine kernen van onze stad op de langere termijn een mooie en aantrekkelijke doorontwikkeling op het gebied van o.a. recreatie en horeca tegenmoet zien en hiervan maximaal profiteren.
Binnen het CDA Kleine Kernen-overleg hebben inmiddels verschillende brainstormsessies plaatsgevonden en zijn er ideeën geopperd omtrent de invulling van dit nog te vormen stuk natuur. Wij vinden dan ook dat er van gemeentewege niet meer té lang gewacht moet worden met het ter discussie stellen van dit thema, want ook hier geldt: “regeren is vooruitzien”.
Het CDA is dan ook erg benieuwd of er inmiddels een visie ontwikkeld is en heeft over dit onderwerp een aantal vragen:
Vraag 1.
Staat het Grensmaasproject regelmatig bij u op de agenda?
Zo ja, welke thema’s en ontwikkelingen zijn bij u onderwerp van gesprek?
Zo nee, waarom niet?
Vraag 2.
Hebt u als college inmiddels een visie voor de lange termijn ontwikkeld voor de toekomstige Maasvallei?
Zo ja, kunt u aangeven hoe volgens u de Maasvallei in grote contouren eruit zou moeten gaan zien?
Zo nee, waarom is deze er nog niet?
Vraag 3.
Bent u het met CDA eens dat Sittard-Geleen met de Maasvallei in het vooruitzicht zich economisch en recreatief nog verder kan door ontwikkelen en op de kaart zetten?
Zo nee, waarom niet?
Vraag 4.
Heeft het college ook periodiek overleg met de buurgemeenten Echt-Susteren, Stein en de Belgische buurgemeenten over het Grensmaasproject?
Zo ja, kunt u aangeven in hoeverre u in dit dossier gevorderd bent?
Ze nee, waarom vindt er geen periodiek overleg plaats?
Vraag 5:
Zitten de colleges qua toekomstvisie en invulling op één en dezelfde lijn bij de verdere doorontwikkeling van de Maasvallei?
Zo ja, wat zijn dan uw gezamenlijke ideeën en inzichten over het nieuwe natuurgebied?
Zo nee, wat zijn dan de verschillende inzichten?
Vraag 6:
Het CDA ziet Rivierenpark Maasvallei over een aantal jaren als nieuwe en ultieme trekpleister voor recreatie, zoals fietsen, wandelen en kleine vormen van watersport. Ook zien wij een verdere doorontwikkeling van horeca in de kleine kernen en buitengebieden tot de mogelijkheden en uitdagingen en vormt dit verder een tegenhanger tegen de krimp en vergrijzing. De kleine kernen van Sittard-Geleen zullen dan in onze ogen niet alleen aantrekkelijk zijn om te werken en te wonen maar daarnaast ook nog veel vormen van recreatie kunnen aanbieden voor alle leeftijdsgroepen.
Bent u het met deze stelling eens?
Zo nee, waarom niet en wat is dan de visie van het college?
Vraag 7:
Bent u het met het CDA eens dat door de komst van de Maasvallei de enorme toeristische druk in het Heuvelland getemporiseerd kan worden en daardoor een betere spreiding van recreatie in Zuid Limburg tot stand komt?
Zo nee, waarom niet?
Vraag 8:
Bent u het verder met het CDA eens dat wanneer men met het voet- en fietsveer (’t Vaerke) in Grevenbicht vanuit Rotem (België) Grevenbicht binnenkomt er iets gedaan moet worden aan de rommelige entree? Er staan ter plekke talloze infoborden en paaltjes. Het perkje bij het standbeeld van Chel Savelkoul wordt volgens het CDA niet goed onderhouden. Bent u het met ons eens dat dit geen visitekaartje is voor toeristen en de gemeente hier met minimale aanpassingen iets aan kan doen?
Vraag 9:
Kan verder overwogen worden of het voet- en fietsveer (’t Vaerke) in Grevenbicht niet op een modernere manier kan aanmeren? Met een oprijplaat in plaats van pontons zoals dat het geval is bij het voet- en fietsveer in Ohé en Laak en in Geulle.
De CDA-fractie ziet de beantwoording graag binnen de daarvoor gestelde termijn tegemoet.
Hoogachtend,
Namens de CDA-fractie Sittard-Geleen,
Jos Schlössels en Patrick Brouwers, raadsleden
p/a Pastoor Schijnsstraat 11
6142 BM Einighausen