Raadsstuk “Toelichting op het coalitieprogramma”
Raadsstuk “Toelichting op het coalitieprogramma”
De CDA fractie constateert dat de toelichting op het coalitieprogramma na 6 maanden praten door de coalitie met burgers en stakeholders wel heel mager is. Open deuren, algemeenheden en vaagheden bepalen het beleid voor de komende jaren tot 2022. De in de toelichting verwoode visie op de stad in 2030 is een lege huls. Het CDA heeft in de raad voorgesteld om met alle fractievoorzitter aan tafel te gaan zitten om met hen in gezamenlijk overleg tot een visie te komen. Wij vinden het wel verrassend dat in de toelichting staat dat de inwoners en verenigingen het thema duurzaamheid minder naar voren brengen. Dat moet voor de coalitiepartijen gelet op de titel van het akkoord “samen duurzaam”wel een teleurstelling zijn. Wij vinden het coalitieakkoord daar juist sterk. Blijkbaar slaagt u er niet in om dat goed over te brengen. Blijkbaar slaagt de coalitie er niet in dat duidelijk over te brengen. In dat verband heeft het CDA de suggestie gedaan de Global Goals in het coalitieprogramma op te nemen. Dat dwingt de coalitie om concreet te worden.
Voorzitter,
Het CDA vindt het resultaat van 6 maanden wachten - na het concept-coalitieakkoord tot nu - wat mager. Er zijn gesprekken gevoerd met burgers – een herhaald initiatief – en stakeholders, maar het heeft niet echt geleid tot aanpassingen van het akkoord. Volstaan wordt slechts met een “toevoeging op het coalitieakkoord”. De coalitie gaat er prat op dat voor zover bekend nog niet eerder in Nederland een dergelijke dialoog is gevoerd op het schaalniveau van een gemeente als Sittard-Geleen. Google zou ik zeggen en je komt ook andere steden tegen.
Voorzitter,
Helaas heeft dat niet het landelijk nieuws gehaald. Wel was vandaag twee weken geleden op het landelijk nieuws te horen dat er 3 gemeenten in Nederland koploper waren met de hoogste stijging van de OZB. Cuyk, Sittard-Geleen en Brunssum. Dat is nu niet het imago dat je wil hebben, zeker niet als uit de toelichting op het coalitieakkoord ook nog eens geen visie op de stad in 2030 kan worden gehaald.
Het CDA vindt het niet verrassend dat de inwoners van onze stad – ik citeer – “niet zozeer op het totaal van de gehele gemeente trots zijn”. Een van de redenen waarom dat ze niet zo trots zijn heb ik zojuist genoemd. De zorgen van de wijkbewoners worden benoemd. Die herkenden we ook al uit de 25 wijkateliers, die een paar jaar geleden zijn gehouden.
Alle algemeenheden komen weer langs, zoals “we moeten het goud dat we hebben verzilveren”. Zelfs een nieuwe naam voor de stad is een issue. Onze steun heeft het. Ik herinner u aan de door het CDA hierover gestarte discussie drie jaar geleden. Toen waren de huidige coalitiepartijen niet zo enthousiast.
Wij vinden het wel verrassend dat de inwoners en verenigingen het thema duurzaamheid minder naar voren brengen. Dat moet voor de coalitiepartijen gelet op de titel van het akkoord “samen duurzaam”wel een teleurstelling zijn. Wij vinden het coalitieakkoord daar juist sterk. Blijkbaar slaagt u er niet in om dat goed over te brengen.
Vooritter,
Met enig cynisme in mijn stem zeg ik : hoe nieuw is de gedachte dat ten behoeve van techniek en zorg moet worden samengewerkt tussen partijen op het gebied van onderwijs en zorg? Hoe vaak is daar al over gesproken de laatste jaren. Niet meer op één hand te tellen. Hoe hard wordt daar al niet aan getrokken en hoeveel positieve inzet van onderwijs en zorg zien we al? Veel. Daar hebben de stakeholders al zo vaak over gepraat. Ik neem toch aan dat de coalitiepartijen dat niet hadde gemist.
Bijzonder is de opmerking dat er aandacht wordt gevraagd voor de jeugd. Lees het verkiezingsprogramma van het CDA zou ik bijna willen zeggen. Daar staat in wat de coalitie nu in de toelichting schrijft. Wij zijn gelukkig vaak onder de mensen.
Het concept-coalitieakkoord was een bundeling van verkiezingsprogramma’s. Wat een geluk voorzitter dat - zo schrijft de coalitie – de opgaven uit het coalitieakkoord breed worden herkend en erkend. Dat was inmiddels 6 maanden geleden dat de coalitie dat schreef. En dan komt de apotheose. De coalitie vraagt: “hoe nu verder?” En dan komt het antwoord: “aan de slag!”. En wat betekent dat? Ik citeer: “we gaan terug naar inwoners en stakeholders om de startthema’s verder uit te diepen. Voorzitter, zo verstrijkt de tijd en verstrijkt de tijd. Eigenlijk is het niet meer geloofwaardig. Die ongeloofwaardigheid wordt nog onderstreept door het antwoord op de vraag die de coalitie zichzelf stelt:”wat is Sittard-Geleen”in 2030. Voorzitter, als we zo doorgaan met praten: niet zoveel.
Voorzitter, u hebt de column uitgelicht”van Johan van de Beek in de Limburger van dinsdag jl wel of niet gelezen. Hij is de moeite waard... de kop luidt “muren van begrip”.hij zegt ter uitleg van deze kop onder meer dat het allerergste dat je als burger kan overkomen bestuurders en ambtenaren zijn die naar je luisteren, knikken, je gelijk geven in alles en vervolgens niets doen. Hij noemt het smoren van kritiek in liefdevolle waardering dodelijk. Het zijn muren waar je niet doorheen komt. Muren van begrip. Voorzitter, de spijker op zijn kop. Lees het artikel wat het gaat nog verder.
Voorzitter, BMC schreef in augustus 2017 in het rapport kiezen en/of delen: “bepaal vóór de start van de bestuursperiode 2018-2022 waar Sittard-Geleen in 2030 staat”. Hoe luidt die visie nu in december 2018? Ik citeer uit de toelichting op het coalitieakkoord: …..
Voorzitter,
Hoe open kan een deur zijn? Die visie is toch niet meer dan dat we nu al hebben? En dan nog één. Ik citeer opnieuw: “het jaartal 2030 benadrukt de behoefte van veel deelnemers aan consistent beleid voor de lange termijn”. Dank je de koekoek, denk ik dan. Maak keuzes en kom daarmee tot een consistent beleid. Daar zijn we veel meer mee geholpen. Maar goed: we moeten niet zaaien op verdeeldheid, maar oogsten op wat ons bindt. Volgens het CDA heeft u bij het formuleren van de visie op de stad ook wel de oppositie nodig. Het lijkt het CDA niet verkeerd dat de fractievoorzitters over die visie met elkaar inhoudelijk in gesprek gaan. Daartoe zijn zij goed in staat getuige het kerstprogramma van START TV waarin dat op een goede en positieve manier gebeurde. O ja, nog een laatste suggestie van de CDA-fractie: concretiseer in het coalitieprogramma de Global Goals. Dat dwingt u om concreet te worden.