Deze 28-jarige ‘Amsterdammer’ is sinds 2015 lid. Naast haar fulltimebaan bij een strategie -en communicatiebureau is Renate erg actief voor het CDA. Ze is fractievertegenwoordiger, zit in twee commissies en is co-campagneleider. Dit alles voor Amsterdam.

Je kiest niet alleen voor solidariteit, duurzaamheid of rentmeesterschap. Bij het CDA kies je voor het totaalpakket

‘Je kiest niet alleen voor solidariteit, duurzaamheid of rentmeesterschap. Bij het CDA kies je voor het totaalpakket’, zegt Renate. Daarnaast maken ze bij het CDA weloverwogen keuzes en leggen ze uit waarom ze bepaald beleid doen. Zo ziet ze haar land het liefst bestuurd worden.

Rentmeesterschap voor de aarde, maar ook voor elkaar
Rentmeesterschap spreekt Renate het meeste aan, omdat het alles omvat. ‘Voor de aarde, maar ook voor elkaar. Het idee dat je iets hebt dat niet van jou is, dat je daarvoor moet zorgen. Dat vind ik het mooiste idee. Niet dat eigenaarschap, maar dat je iets beter wilt maken, doordat het in jouw beheer is.’

Waarom zet jij je voor de politiek in?
‘Mijn motivatie om me politiek in te zetten, is omdat ik graag iets wil teruggeven. Aan het land waar ik in woon, de stad waar ik in woon, de plek waar ik bezig ben. Dat je daar een steentje aan kan bijdragen. Dat is waarom ik elke dag doe, wat ik doe.’ Ze vindt dat Amsterdam beter verdient dan het nu krijgt en daar wil ze aan bijdragen.

Wat zou je willen veranderen aan Nederland?
Als Renate iets zou kunnen veranderen aan Nederland dan zou ze minder bureaucratie willen en meer maatwerk. ‘De mens moet weer terugkomen in alle dingen die we hier doen. Dat we iets meer kijken naar wie staat er voor me in plaats van my system says no.’ Bijvoorbeeld de mogelijkheid om met echte mensen te kunnen praten op het moment dat je een probleem hebt.

Wat wil jij betekenen voor de volgende generatie?
Voor haar generatie wil ze graag dat zij net zo fijn kunnen leven als de generaties voor haar deden. Dat zij ook gewoon een huis en een baan kunnen krijgen. Een overheid die voor hen werkt, in plaats van tegen hen. De politiek moet wendbaarder zijn en beslissingen durven te nemen. ‘Op het moment dat je echt goed bestuur of beleid wil maken, horen daar fouten bij. En nu is men zo bang om fouten te maken, dat je eigenlijk niks meer doet.’ Concreet wil ze voor de volgende generatie de woningnood en de mobiliteit aanpakken. Met mobiliteit bedoelt ze dat de stad voor iedereen bereikbaar moet blijven. Niet alleen voor de mensen die het kunnen betalen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.