Radiocolumn november: Slimme meter, slimmer graag!
Enkele jaren geleden zijn we in Nederland begonnen om in elk huis een slimme energiemeter te installeren. Steeds meer consumenten hebben echter vragen over het nut van deze meter. Zo constateer ook ik dat het vervangen van mijn oude meter door een slimme meter voor mij negatief uitpakt. Bovendien moet ik op eigen kosten eerst een ‘verbruiksmanager’ aanschaffen om echt te weten, waar ik energie kan besparen. Het kan slimmer. Als het om duurzame energie gaat staan we als Nederland weer eens achteraan in de rij.
Twee jaar geleden stelde ik al vragen bij de slimme meter. Op het dak van mijn woning liggen zonnepanelen. Over het jaar genomen lever ik bijna evenveel stroom terug aan het stroomnet, dan ik op minder zonnige dage weer afneem. Bijna energieneutraal. Het saldo van mijn huidige, oude meter bevestigt dit aan het eind van het jaar. Maar ook mijn jaarrekening. Prima toch, zou je denken.
Het probleem is dat de vergoeding voor stroom die ik lever aan het net, lager is dan de stroom die ik afneem. Met een slimme meter kan mijn energieleverancier precies bepalen, wat deze hoeveelheden zijn. Mijn oude meter laat aan het eind van het jaar alleen het saldo zien. Een verschil van enkele honderden euro’s per jaar. Eén van mijn redenen om tot nu toe het aanbod voor een slimme meter af te slaan.
Een recente evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving laat nog een aantal andere bezwaren zien. Zo blijkt het effect van een slimme meter op de energiebesparing een stuk lager uit te komen dan verwacht. Het echte effect komt pas, als je er op eigen kosten een extra kastje, een verbruiksmanager, bijkoopt. Slechts 14% van de mensen met een slimme meter heeft dat tot nu toe gedaan. Ook laten veel verbruiksmanagers niet zien, wat de grote energievreters zijn en wanneer.
Het kan ook anders. In Engeland is besloten er wel meteen een energiemanager bij te leveren. Daar wordt het gezien als een renderende investering, die burgers aanzet tot bewust energiegebruik. Voor mij voldoende reden om een nieuw debat aan te gaan. Een slimme meter wordt pas echt slim, als je vanuit je eigen woning kunt beslissen, of je stroom uit kolen of uit wind wil inkopen. De slimme meter moet slimmer kunnen. Ik zal in Brussel vragen de verschillende uitvoeringen in de EU lidstaten te vergelijken. Er kan nog veel verbeteren, voordat de meter in 2018 verplicht wordt.
Klik hier voor mijn radococolumn in PDF-format. U kan ook terugluisteren naar mijn column.