CDA Brabant
07 december 2020

Blog uit de Staten: wat wil het CDA voor cultuur-, sport- en vrijetijdsbeleid?

Het nieuwe beleidskader sport, cultuur en vrije tijd is misschien wel het meest kansrijke en belangrijkste van de komende jaren. Eerder vandaag was er een bijeenkomst van Provinciale Staten waar voor het eerst gediscussieerd werd over hoe het beleidskader eruit moet komen te zien. Voor het CDA zijn de intrinsieke waarde voor cultuur, het verbindende karakter van sport en de economische sterkte van de vrijetijdssector enorm belangrijk voor Brabant. Dat vraagt om gerichte investeringen van de provincie om bijvoorbeeld talentontwikkeling, amateurkunst en inclusief sporten mogelijk te maken.

Het CDA wil daarom de komende jaren de volgende keuzes maken:

  1. Sportbeleid: successen voortzetten

Het sportbeleid van de provincie is al jaren succesvol. Dankzij een speciale inzet op inclusief sporten (gehandicaptensport), talentontwikkeling (BrabantSport) en topsportevenementen (Vuelta, WK Handboogschieten) vervult de provincie een belangrijke rol tussen gemeenten en Rijksoverheid. Wat het CDA betreft zetten we dit succesvolle beleid door.

  1. Cultuurbeleid: minder uitvoeringskosten, meer directe ondersteuning

Ruim de helft van de cultuurmiddelen van de provincie gaat op aan kosten bij uitvoeringsorganisaties. Het gaat om ruim 10 miljoen euro dat niet in de culturele sector belandt. Daarom maken we in het nieuwe cultuurbeleid wat het CDA betreft de radicale keuze voor minder uitvoeringskosten en meer directe ondersteuning. Hierdoor komt er meer ruimte voor directe investeringen in cultuurmakers: zowel in de top/basisinfrastructuur als in amateurkunst en talentontwikkeling. De grootste opgave daarin, zegt ook de culturele sector, is het maken van goede ‘traptreden’ van amateurkunst en cultuureducatie tot de top. We moeten ervoor zorgen dat we jonge cultuurmakers de kans bieden om een gevestigde topper te worden, dankzij provinciaal beleid op het gebied van talent.

  1. Cultuurfondsen van de samenleving maken

We willen ons inzetten om de verschillende cultuurfondsen zoveel mogelijk van de samenleving, in plaats van enkel de provincie, te maken. Dat betekent dat we de deur open moeten zetten voor private gelden in die fondsen. Zo vergroten we de te verdelen koek en maken we samen meer impact.

  1. Brabantstad matching moet beter

De matching van middelen voor de professionele kunsten van de Brabantse steden, Provincie en Rijksoverheid moet stukken beter. De net afgeronde regeling is in bepaalde opzichten een foutenfestival geweest. Zo bleek literatuur ineens compleet vergeten en kregen makers ineens landelijk wel geld maar provinciaal niet. Dat zijn wat het CDA betreft onwenselijke effecten die we de komende keer voor moeten zijn.

  1. Kiezen voor Brabant als toeristische topregio

De kansen voor Brabant als toeristische topregio zijn groot. Met de Efteling, Beekse Bergen, Van Gogh, onze natuur en steden hebben we een aanbod van wereldklasse. Zet wat het CDA betreft in op de (economische) kansen die dat biedt. Met de focus op het opkomende slow travel, gericht op kwaliteit en niet op veel en snel. Dus geen busladingen Chinezen maar Franse of Belgische gezinnen die een week komen genieten van wat onze provincie te bieden heeft.

De afgelopen maanden heeft de CDA-fractie uitvoerige gesprekken gevoerd met cultuurmakers, betrokkenen bij de sport in Brabant en ondernemers uit de leisuresector. Daarnaast is er een expertgroep in het leven geroepen om ons in dit nieuwe beleidskader te adviseren. De hierboven gemaakte keuzes komen hier mede uit voort. We danken iedereen voor de geleverde input.

Kijk naar de video waar Marcel Deryckere u meer vertelt over het cultuurbeleid. Voor de video klik hier

Wilt u geen video's van CDA Brabant meer missen? Wordt dan lid van ons YouTube kanaal en klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.