CDA Brabant
20 juni 2020

Spreektekst Kees de Heer – Debat over het Actieplan Arbeidsmarkt op 19/06

Spreektekst1 Kees de Heer – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over het Actieplan Arbeidsmarkt 2020-2023
(19-06-2020)

Voorzitter,

Voor ons ligt het Actieplan Arbeidsmarkt 2020-2023: ‘Talent voor de kenniseconomie van morgen’.

Toekomst
Dit Statenvoorstel wordt besproken onder een vreemd gesternte: de coronapandemie raakt onze economie, ook de Brabantse economie in alle hevigheid. In het Statenvoorstel wordt gesteld dat we in een digitale transitie zitten van de economie en arbeidsmarkt. Zoiets vraagt grote veranderingen en om andere competenties en vaardigheden van werkgevers en werknemers.
Er is bovendien nu al sprake van een kwantitatieve en kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt, die in de nabije toekomst groter dreigt te worden. Competenties sluiten niet aan op de vraag. Deze conclusie onderstreept het belang van een leven lang leren voor werknemers.

Zingeving
Volkomen terecht spant de provincie zich in om een (toekomstige) mismatch zo veel mogelijk te corrigeren. Het CDA vindt dat de overheid zich hiervoor moet inzetten. Niet alleen om de welvaart van haar burgers te waarborgen – zeg maar de economische motieven – want die komen in het rapport ruimschoots aanbod. Echter het verrichten van arbeid draagt bij aan de zingeving van burgers, los van economische waarde. Arbeidsmarktbeleid is meer dan een economische optelsom.

Burgers die niet kunnen werken, voelen zich langs de kant staan, en vragen zich af of ze er nog wel toe doen. Een tweedeling ligt op de loer, als die niet al realiteit is. Het CDA wil dat iedereen telt en dat we samen werken aan een land dat we kunnen doorgeven. Graag een reactie van gedeputeerde op dit punt.

Rol provincie
Ook landelijk zijn er zorgen over het evenwicht binnen onze arbeidsmarkt. De commissie-Borstlap (commissie Regulering van Werk) is dit jaar gekomen met een indringend rapport over het functioneren van de arbeidsmarkt. Veel van dit lezenswaardige rapport zal niet besproken worden op de provinciale gesprekstafels. Ik noem twee punten die wel relevant zijn voor ons als Provinciale Staten.

Zo pleit de commissie voor een cultuuromslag in onze opvattingen over duurzame inzetbaarheid. Een leven lang leren moet gewoonte worden. We kunnen het ons in Nederland niet permitteren om vrijblijvend met scholing om te gaan:

  • werknemers en werkgevers niet omdat dan uitval op de loer ligt;
  • de overheid niet omdat er dan een mismatch ontstaat op de arbeidsmarkt.

Scholing is een noodzakelijk instrument om bij te blijven op de arbeidsmarkt.

In het verlengde hiervan pleit de commissie voor het organiseren van een grote maatschappelijke alliantie om de door haar voorgestelde beleidsrichting verder uit te werken. In die zin is dit rapport geen eindpunt maar een startpunt voor alle betrokkenen, ook voor de provincie.

Integratie
Voorzitter, terug naar het voorliggende Statenvoorstel. De CDA-fractie stemt in met het voorgestelde Actieplan. Wij hebben wel twee kanttekeningen.
Allereerst, bewaak de aansluiting met de landelijke ontwikkelingen. In het hiervoor genoemde rapport worden voorstellen gedaan voor een regionale aanpak en maatwerk. Dat lijkt ons een prima aanleiding om de handen ineen te slaan met de landelijke overheid en wellicht nog extra financiële middelen te verwerven om in Brabant een goed actieplan neer te zetten. We ondersteunen dit d.m.v. een motie.

Coronacrises
Ten tweede zien we als CDA-fractie te weinig aandacht voor de gevolgen van de coronacrises. Deze crises gaat specifieke groepen hard raken. Wij willen hiervoor extra aandacht.
Hiertoe dienen wij een motie in om o.a. jongeren te ondersteunen op de arbeidsmarkt op de meest korte termijn.

Voor iedereen
Tot slot, het CDA roept het college op om snel met concrete acties aan de slag te gaan. De analyse van de huidige situatie is zeer to-the-point. Daarvoor onze waardering. Echter, de gekozen actielijnen zijn minder uitgewerkt. Bovendien ademt het voorstel erg de geest van kenniswerkers en hoogopgeleiden. Maar uit mijn voorgaande betoog: arbeidsmarktbeleid is meer dan een economische optelsom.

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Kees de Heer Actieplan Arbeidsmarkt 2020-2023 (19 juni 2020)

Motie Arbeidsmarkt in crisistijd (19 juni 2020)

Motie Meewegen recente arbeidsmarktstudies (19 juni 2020)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.