04 juni 2024

CDA Altena Uit Zorgen over A27-afsluitingen in 2025

16 weekend afsluitingen en een drieweekse afsluiting ingepland voor 2025

Recentelijk zijn er verschillende artikelen verschenen in de media over de geplande afsluitingen van de A27. Liefst zestien weekendafsluitingen en een drieweekse afsluiting tijdens de zomermaanden zullen plaatsvinden. Dit zal met name gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Werkendam, Sleeuwijk, Almkerk, Nieuwendijk, en in mindere mate Dussen en Hank. Voor inwoners aan de oostzijde van het eiland blijft de A2 een logisch alternatief. Het CDA maakt zich ernstig zorgen over de impact hiervan op de bereikbaarheid van de regio.

De grote hoeveelheid geplande afsluitingen van de A27 in 2025 zal grote onrust geven onder de inwoners van de gemeente Altena. Tijdens de informatieavond op 23 mei jl. werd bekend dat de A27 volgend jaar 1,5 week richting Breda en 1,5 week richting Utrecht dicht zal gaan. Dit jaar staan er nog drie weekendafsluitingen gepland: van 21-24 juni, 4-8 juli en 4-7 oktober.

We zijn bezorgd en willen weten of dit juist is: Natuurlijk begrijpen we dat er diverse redenen zijn voor deze grote hoeveelheid afsluitingen vanuit Rijkswaterstaat. Echter, gelet op de vele reacties die we van onze inwoners krijgen bij een weekendafsluiting, vinden wij dit wel buiten proportie. Onze inwoners zijn voor een groot deel afhankelijk van deze weg en voelen zich compleet afgesloten door deze maatregelen."

Tijdens de raadsvergadering vorige week bij het vragenkwartier  benadrukte onze woordvoerder Otto van Breugel het belang van goede communicatie en een evenwichtige benadering. Diverse dorpen zaten vanwege de afsluiting van de A2 muurvast door sluipverkeer. Veel mensen wisten van niets.

"Wij vragen ons af of het mogelijk is om het aantal afsluitingen te verminderen om zo onze inwoners tegemoet te komen."  We hebben  inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college of het juist is dat er zestien weekendafsluitingen en een drieweekse afsluiting in de zomermaanden voor 2025 zijn gepland en of dit aantal verminderd kan worden. "Wij zouden graag zien dat het College en Rijkswaterstaat zoeken naar een oplossing die de hinder voor onze inwoners zoveel mogelijk beperkt, terwijl de noodzakelijke werkzaamheden toch kunnen worden uitgevoerd,"

"We zijn blij dat er op 19 juni in Altena een informatieavond wordt georganiseerd over de verbreding van de A27 Houten – Hooipolder, waar inwoners hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen. Hiermee creëer je draagvlak en begrip."

Lees  hier de vragen over de afsluitingen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.