10 juni 2024

Vrijwilligersorganisaties vrezen voor toekomst zonder inkomsten uit oud papier: CDA Altena dringt aan op duidelijkheid

Het ophalen van oud papier door verenigingen in Altena is begin 2023 gestopt. De organisatie waarmee de gemeente Altena afspraken had gemaakt, kon haar verplichtingen voor de inzameling van oud papier in 2023 niet nakomen. Het bedrijf slaagde er niet in om op zaterdagen en tijdens de avonden oud papier samen met vrijwilligers in te zamelen.

In mei 2023 werd besloten om betrokken vrijwilligersorganisaties voor 100% te compenseren voor de gederfde inkomsten uit de inzameling van oud papier. Dit was een tijdelijke oplossing, maar de inkomsten uit de inzameling van oud papier zijn vanaf 2023 vervallen en de compensatieregeling is slechts voor 2023 uitgekeerd. Dit veroorzaakt op lange termijn een groot financieel probleem voor de vrijwilligersorganisaties die afhankelijk zijn van deze inkomsten.

Arie-pieter Verdoorn heeft inmiddels namens de CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de papierinzameling door vrijwilligers en mogelijke alternatieven voor het dichten van het financiële gat.

De vragen zijn gericht op het verkrijgen van informatie over de plannen om de inzameling van oud papier door vrijwilligers in de toekomst weer mogelijk te maken, welke alternatieve inkomstenbronnen er vanuit de gemeente beschikbaar zijn voor deze organisaties, en of er overwogen is om de compensatieregeling structureel te maken. Ook wordt er gevraagd naar de impact van het wegvallen van de inkomsten uit de inzameling van oud papier op de vrijwilligersorganisaties.

De CDA-fractie benadrukt het belang van de vrijwilligersorganisaties voor de gemeenschap en roept het college op om deze problematiek serieus te nemen en snel met oplossingen te komen. Het is van groot belang dat deze organisaties op lange termijn kunnen blijven bestaan en hun belangrijke werk kunnen voortzetten.

Het wachten is nu op de reactie van het college. Ondertussen blijven de vrijwilligersorganisaties in onzekerheid over hun toekomst.

Lees hier de vragen aan het college

 

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.