01 april 2017

Nieuwe kansen voor Asten door Omgevingswet

Bij de vergadering van de commissie Ruimte (28-03-2017) stond de Omgevingswet op de agenda. Deze nieuwe wet houdt de gemoederen nu al een tijdje bezig, zo ook in Asten. Deze wet voegt 26 bestaande wetten op het gebied van onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur samen. Hierdoor moet het makkelijker worden om ruimtelijke projecten te starten. De Omgevingswet is gericht op betere afstemming van de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur, en op het stimuleren van duurzame projecten. Wij juichen deze ontwikkeling toe, maar we hebben ook nog enkele aandachtspunten. 

Andere houding
De nieuwe wet moet ook meer ruimte bieden voor particulier initiatief door algemene regels in plaats van gedetailleerde vergunningen. Bij het beoordelen van initiatieven zou de houding van ‘nee, tenzij’ moeten veranderen in ‘ja, mits’. Dat zou het initiëren van ruimtelijke projecten voor burgers en bedrijven kunnen bevorderen. Dit betekent wel dat van de gemeente een andere houding en rol gaat worden gevraagd. Niet alleen de gemeente overigens, ook ondernemers die willen uitbreiden of groeien moeten aan de slag met burgerparticipatie. 

Omgevingsvisie
De Omgevingswet verplicht gemeenten om een Omgevingsvisie te maken waarin zij rekening houden met de verschillende belangen in een gebied. Als burgers of bedrijven een project of activiteit willen starten hoeven zij straks nog maar één vergunning aan te vragen bij een digitaal loket. Bedrijven moeten voor een ruimtelijk project onderzoek doen, bijvoorbeeld bodemonderzoek, maar sommige onderzoeken die nu verplicht zijn, zijn straks niet meer nodig. De onderzoeksgegevens zullen door de Omgevingswet langer geldig zijn en kunnen dus vaker gebruikt worden. Dit betekent minder kosten. De beslissing over de vergunningverlening wordt genomen door de lokale overheid.

En wij in Asten?
In Asten zijn we blij met de komst van deze wet, die een hoop regelgeving schrapt en het makkelijker maakt om te ondernemen. Ook de sterke nadruk op burgerparticipatie zien wij als een welkome toevoeging aan het omgevingsrecht. We vinden het echter jammer om te zien dat we als Asten, in onze ogen, een afwachtende houding aannemen. Althans, die indruk wordt door de gemeente gewekt. Ongetwijfeld gaan ambtenaren aan de slag met de voorbereiding van de komst van de wet, maar met afwachtende houding doelen we meer op aansluiting zoeken met projecten elders. Pak de handschoen op en kijk bij andere gemeenten hoe zij aan de slag gaan. Schuif aan bij pilots en try-outs. Maar ook hier in Asten baart oefening kunst. Wij denken dat Asten ook best een keer mag gaan stoeien met deze nieuwe wetgeving. Wellicht zijn er in de nabije toekomst mogelijkheden denkbaar, waar de gemeente kan oefenen met het opstellen van een omgevingsplan. Wilt u meedenken met ons over de Omgevingswet? Laat het ons dan gerust weten! Daniël van Schijndel is woordvoerder namens de fractie over de Omgevingswet, klik hier voor zijn contactgegevens. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.