Arbeidsmigranten Waardjesweg: geen gelopen race
Vorige week dinsdag hebben wij het uitgebreid gehad over de ontwikkeling aan de Waardjesweg waar huisvesting voor 94 arbeidsmigranten wordt gerealiseerd. Zoals wij toen al aangaven zijn wij voorstander van kwalitatief goede huisvesting, maar wel op de juiste locatie. De locatie waar het hier om gaat is gelegen in een gebied waar zowel verschillende mensen wonen als veel bedrijvigheid aanwezig is. In de raadsvergadering hebben wij tegengestemd omdat wij verschillende zorgen en bedenkingen hebben bij de ontwikkeling. Als wij een plan voorgelegd krijgen kijken wij als partij naar het plan in totaliteit. Verschillende bedenkingen hebben wij bij dit plan. Deze gaan bijvoorbeeld over waar de gehuisveste mensen gaan werken en of sprake is van een goed woon en leefklimaat en dat daarmee omliggende bedrijven ook niet worden gehinderd. Duidelijk is geworden dat wij als raad niet tegen mogen stemmen op de ontwikkeling op de onderwerpen die niet direct ruimtelijk relevant zijn. Hoe gek het dan ook klinkt, mogen wij daarom niet op het voorstel tegenstemmen op basis van argumenten die pas later aan bod komen in de aanvraag bij de bouwaanvraag en exploitatievergunning. Dan blijft over dat wij enkel op basis van ruimtelijke argumenten nu tegen mogen stemmen. Alle ruimtelijke aspecten hebben wij nogmaals tot in den treuren doorgelicht en laten toetsen bij de ambtenaren. Op sommige aspecten zoals de achtergrondconcentratie van geur valt de ontwikkeling maar net op de grenswaarde wat acceptabel is. Dit alles geeft ons geen goed gevoel, maar als het precies voldoet, mag het juridisch gezien geen argument zijn om tegen te stemmen. Ook is de Omgevingsdialoog niet op een zorgvuldige manier doorlopen, maar dit op zichzelf is ook juridisch gezien geen weigeringsgrond.
Waarom toch dan voorgestemd?
Alles samen geeft de ontwikkeling ons geen goed gevoel. Als raad wordt alleen van ons verwacht dat wij een zorgvuldig besluit nemen wat juridisch gezien klopt. We hebben er verschillende bedenkingen bij, maar omdat dit over onderwerpen gaat die pas later in de aanvraag aan bod komen en wat betreft de ruimtelijke aspecten het lijkt of het precies passend is, mogen wij dit niet als voldoende reden zien om tegen te stemmen op het voorstel. Daarom kunnen wij niet anders dan er nu, ook al zijn we er voor ons gevoel op tegen, nu instemmen met het voorstel.
Raad kwam te laat aan zet
Procesmatig gezien heeft deze hele situatie ons als partij geen goed gevoel gegeven. Als raad zijn wij te laat aan bod gekomen in het proces en het voelt niet goed dat wij nu enkel op de ruimtelijke aspecten een afweging mogen maken. Wij willen hier meer afwegingsruimte in hebben. Naar ons idee moet daarom het beleid voor arbeidsmigranten op korte termijn geëvalueerd worden en opnieuw worden voorgelegd aan de raad. Hierbij kan bijvoorbeeld de vraag worden gesteld of de grens van 100 personen waarbij het initiatief moet worden voorgelegd bij de raad, een juiste grens is. Daarnaast moet naar ons idee ook de draagkracht van de omgeving een juiste plaats krijgen bij de ontwikkeling. Binnen de gebouwde kom wordt hier wel rekening mee gehouden, maar in het buitengebied niet. Om deze reden hebben wij een motie ingediend, zie hieronder.
En nu?
Dit betekent niet dat wij het hierbij laten. Wij willen in het vervolg van het traject zeer nadrukkelijk op de hoogte worden gehouden hoe in de vervolgfase alles voldoet. In de vorige raadsvergadering heeft de wethouder toegezegd dat ze dit zal doen, dus daar gaan we als fractie dan ook vanuit. Wij geven nu daarnaast een ontwerp vvgb af. Het tweede beslispunt in het voorstel geeft aan dat als zienswijzen zijn ingediend en deze niet leiden tot aanpassing van het plan, de vvgb automatisch wordt omgezet naar een definitieve versie. Hier zijn wij het niet mee eens. Wij willen dat de definitieve vvgb sowieso nog wordt voorgelegd bij de raad. We willen zelf beoordelen wat met eventuele zienswijzen is gedaan en zelf onze afweging daarbij maken of dit voldoende is. Om deze reden hebben wij hier een amendement voor ingediend.
Beide zijn aangenomen
Mocht u met ons nog verder van gedachten willen wisselen over dit onderwerp? aarzel niet en laat het ons gerust weten, klik hier.