Duurzaamheidsbeleid Asten: werk aan de winkel!
Als CDA zijn we blij dat er ook eindelijk op de tafel van de gemeenteraad een beleidsstuk rondom duurzaamheid ligt. In Asten hebben we helaas een achterstand op dit gebied gekregen. We hebben relatief weinig ontwikkelingen in Asten op het gebied van duurzaamheid en milieu. In het stuk staan prima uitgangspunten, wel hebben we nog een aantal op/aanmerkingen.
Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: "We zien om ons heen de gevolgen van klimaatverandering al verschijnen. Denk aan de enorme regenbuien en de hagelstorm op 23 juni 2016. Het is goed om daarop in te spelen en verder mee aan de slag te gaan."
Denktank
In het plan wordt ook gerept over het oprichten van een denktank. Hoewel we het een sympathiek idee vinden, vrezen we toch dat het wederom een log orgaan gaat worden. Weer een overleggroep. Het is voor ons veel belangrijker om te weten wat de omstandigheden zijn voor die denktank: hoe gaat dat er uit zien? Wat zijn hun bevoegdheden? Krijgen zij apart budget om plannen en ideeën te realiseren? Blijft de gemeenteraad aan zet als het gaat om het goed- of afkeuren van plannen? Wie gaat er in die denktank zitten? In de tekst lezen wij bijvoorbeeld dat de overheid een sturende rol heeft. Is het niet veel beter om hen, als die denktank er dan toch moet komen, vrijheid te geven om zelf ideeën te ontwikkelen in plaats van toetsen op plannen die we als gemeente hebben?
Participatie
Wij zien als fractie liever andere vormen van participatie in het duurzaamheidsverhaal. Het stimuleren van initiatieven bijvoorbeeld, wat gelukkig ook terugkomt in de notitie. Hetzij beperkt. Wij zouden dit graag beter zien terugkomen. Waar is de rol voor de vele natuurinstellingen en groeperingen, maatschappelijke partners, die Asten rijk is? Waar is het IVN in dit verhaal? Stichting Groei en Bloei? Of de ZLTO die ook van alles op het gebied van duurzaamheid aan het ontwikkelen zijn? Of ondernemers die ook al van alles aan het ontplooien zijn?
Natuureducatie
Maar wat we nog belangrijker vinden, en wat ook niet bepaald terug komt in het stuk, is natuureducatie. Duurzaamheid begint bij onze jeugd. Kinderen en jongeren, die via onderwijs, in aanraking komen met onze leefomgeving en het milieu. Als je daarin investeert, hebben we daarvan ons hele leven lang plezier. Toch zien we dit onderwerp niet terug in de notitie. Duurzaamheid begint wat ons betreft bij kinderen. Is er niets mogelijk om het onderwijs te ondersteunen op dit gebied? Dan hebben we het niet over de jaarlijkse boomplantdag, we hebben het dan over het laten meedenken van kinderen op dit gebied, laat ze ideeën ontwikkelen, neem ze mee in Asten op pad en laat zien waarom duurzaamheid belangrijk is.
Samengevat: we zien kansen door dit stuk om een slag te maken op het gebied van duurzaamheid. Wel missen we nog een aantal zaken als natuureducatie en het betrekken van verenigingen en andere organisaties in Asten die al bezig zijn met dit onderwerp en die denktank daar zijn we toch niet echt voorstander van, mits daar een goede invulling aan kan worden gegeven. Beter dan nu op papier staat in elk geval.
Reageren? mail dan naar Daniël van Schijndel, woordvoerder op dit gebied: klik hier