31 januari 2023

Initiatiefvoorstel: Astens manifest voor vitale democratie

De gemeenteraad van Asten heeft in 2022 meegedaan aan een pilot van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over een gemeentelijk statuut ter versterking van het lokaal bestuur. In de raadsvergadering van 24 januari 2023 is door vertegenwoordigers van alle fracties een speciaal initiatiefvoorstel ingediend. 

We willen samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties onze economische en maatschappelijke uitdagingen oppakken, in het belang van een vitale, leefbare en aantrekkelijke gemeente Asten. De raad stelt in dit manifest de inwoner centraal, spreekt zich uit voor een integer en respectvol samenspel, gaat uit van vertrouwen in ieders rol, zorgt voor een goede informatiepositie en is toegankelijk voor inwoners. Met deze uitgangspunten en afspraken en de concrete invulling hiervan kan koers worden gehouden richting Asten2030.

Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel was namens de fractie CDA lid van de raadsbrede werkgroep die het manifest heeft opgesteld, en vervolgens heeft aangeboden aan de voltallige raad. Van Schijndel: "Er ligt een inhoudelijk stuk dat de start vormt van de komende periode waarmee we als raad samen koers bepalen voor de komende jaren. De samenwerking in de werkgroep verliep uiterst prettig en constructief en kan daarmee gelijk als voorbeeld worden beschouwd van goede politieke samenwerking. Dat is precies zoals we volgens dit manifest willen handelen". 

Het manifest is te lezen via deze link. klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.