10 juni 2024

Masterplan uitbreiding woningbouw Ommel: geen locaties uitsluiten

Op dinsdag 4 juni 2024 heeft de commissie Ruimte stilgestaan bij woningbouw in Ommel. Al enige jaren is de gemeente aan de slag om ook voor de kern Ommel in voldoende mate te voorzien in de bouw van nieuwe woningen. Om dat vanuit een (meer) algeheel planologisch kader te doen, is in 2023 aan een gespecialiseerd bureau de opdracht gegeven om een stedenbouwkundig Masterplan voor Ommel op te stellen. Een dergelijk plan geeft de kaders  aan voor de gewenste en toekomstige ruimtelijke ontwikkeling voor Ommel. Aanvankelijk had het Masterplan alleen betrekking op het oostelijke deel van Ommel. In een later stadium is daaraan het noordelijk deel toegevoegd, onder meer vanwege een door de gemeente verworven grondpositie in dit gebied.

Het masterplan is hier te vinden (klik hier). Als CDA vinden we dit een fraai concept masterplan waar verschillende scenario’s zijn uit gewerkt voor de gewenste en toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Ommel. Met name in het kader van Ommel 1000+. Om in Ommel nieuwe huizen te kunnen bouwen, is dat een flinke uitdaging. Ommel is ingesloten tussen de verkeersaders A67 en N279. We hebben hier dus te maken met geluidshinder binnen de contouren van het masterplan. Ook lopen we tegen geurcirkels aan, die op dit moment een deel van de ontwikkeling beperken. Zo ook de bolle akker.

Gemeenteraadslid Marian van den Heuvel: "Als we willen bouwen in Ommel, zullen er toch een keer keuze’s gemaakt moeten worden. Het plan valt of staat met het oplossen van geluidshinder en geurcirkels en/of op de juiste verantwoorde manier bouwen op de bolle akker. Naar ons idee zou dit mogelijk moeten zijn. Ommel heeft de woningen tenslotte nodig voor de leefbaarheid van het dorp in de toekomst.".

Meer weten over woningbouw en waar we ons als CDA sterk voor maken? Klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.