19 juni 2024

Motie over stallendeadline Brabant: geef Astense ondernemers duidelijkheid

Op dinsdag 18 juni heeft de gemeenteraad, op initiatief van onze raadsleden Marian van den Heuvel en Joris van Lierop, een motie aangenomen inzake de stallendeadline van de Provincie Noord-Brabant. De motie die het college oproept om er bij de provincie op aan te dringen om veehouders snel een omgevingsvergunning te verlenen is met een ruime meerderheid aangenomen. De PGA en een raadslid van SvA stemde tegen. 

Een van de redenen voor de motie is volgens CDA raadslid Marian van den Heuvel 'de zorgwekkende situatie waarin veehouders momenteel zitten'. Ze doelt daarmee op het feit dat veel ondernemers vanwege de Brabantse stallendeadline gedwongen een omgevingsvergunning hebben aangevraagd, maar deze voorlopig niet krijgen omdat de nieuwe stalsystemen juridisch nog niet zijn goedgekeurd. 

Ondanks het feit dat de provincie heeft aangegeven dat ze deze situaties nu gedoogt, bestaat de vrees dat derden handhavingsverzoeken kunnen indienen. 'Dan worden er misschien veel juridische procedures gestart en wat gebeurt er dan? Wij begrijpen dat dit veel onzekerheid en onrust brengt', aldus Van den Heuvel. 

De motie is een hart onder de riem voor de Astense ondernemers. 'We moeten onze ondernemers steunen als je ziet in welke situatie ze zitten. Bij een recente rondgang in het buitengebied hebben we veehouders gesproken en we horen alleen maar welwillendheid, bereidheid en dat ze actief bezig zijn met innovatie. Ze willen graag voldoen aan de regelgeving, maar kunnen dat op deze manier simpelweg niet.'

De motie is hier te lezen

Wilt u graag met ons in gesprek over dit thema of een ander onderwerp? laat het ons weten, neem contact op met onze fractie, via deze link (klik hier).
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.