07 juni 2024

Schriftelijke vragen over netcongestie in Asten

Het CDA in Asten heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld n.a.v. zorgen over netcongestie in Asten. Al enige tijd is duidelijk dat er sprake is van netcongestie in Nederland, en ook in onze provincie en regio. Grote en soms ook kleinere bedrijven moeten wachten op aansluitingen op het net, en de maatschappelijke energietransitie loopt hiermee de nodige averij en vertraging op. De CDA-fractie wil graag meer inzicht in de lokale situatie in onze gemeente. In de breedste zin wanneer we kijken naar bedrijvigheid en de situatie voor ondernemers. In het bijzonder ook specifiek in relatie tot de ontwikkeling van een nieuwe binnensportlocatie. 

De CDA-fractie heeft signalen ontvangen van ondernemers in Asten dat zij geen nieuwe aansluiting meer krijgen op het net. Netcongestie is een relatief nieuw probleem. Veroorzaakt doordat zowel het aanbod als de vraag naar elektriciteit veel groter is dan de huidige infrastructuur toelaat. Doordat zowel vraag als aanbod naar aller waarschijnlijkheid nog zullen groeien is het bijzonder moeilijk om in te schatten hoe en wanneer dit probleem weer volledig onder controle is. Tot die tijd gelden er allerlei beperkende maatregelen, zowel aan de vraag als aan de aanbodkant. Niet zozeer voor particulieren maar aan de aanbodkant geldt het bijvoorbeeld voor zonnevelden en windturbines. Aan de vraagzijde geldt het bijvoorbeeld voor nieuw te openen winkels en bedrijven.

Gemeenteraadslid Rico ter Voert: “Ondernemers moeten vooruit kunnen en ontwikkelingen lopen nu al averij op door de problemen op het stroomnet. Dit vraagt om actief beleid vanuit de gemeente. Ondernemers zitten nu in onduidelijkheid. ”.

In het bijzonder kijkt de CDA-fractie ook specifiek in relatie naar de ontwikkeling van een nieuwe binnensportlocatie. De gemeente is hier eerder een ontwikkeltraject voor gestart, en betrekt al actief verenigingen en andere maatschappelijke organisaties om een locatiekeuze en diverse scenario’s voor te bereiden. Ter Voert: “Het is wat onze fractie noodzakelijk dat er ook spoedig duidelijkheid komt in dit vraagstuk. Immers, als een sportaccommodatie geconfronteerd wordt met het gegeven dat een aansluiting voor enige of langere tijd niet haalbaar of realistisch is dan kan dit traject, dat tevens verwachtingen schept naar verenigingen, mogelijk beter op een andere manier worden ingestoken.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.